04.03.2013 | 12:13
Краденият „Страдивариус“ струвал 1,2 млн. британски лири
Цигулката на 315 години била открадната на лондонската гара „Юстън“
Снимка: МВР

Възможно е открадната от гара в Лондон цигулка „Страдивариус“ на стойност около 1,2 милион британски лири, да се е озовала в България. Това пишат вестниците „Индипендънт“ и „Дейли
телеграф“.

Инструментът е на 315 години. Той бил откраднат през 2010 г. от лондонската гара „Юстън“ от ирландеца Джон Моън, който имал за съучастници двама тийнейджъри. Моън бе осъден на 4,5 години затвор през 2011 г. за кражбата на изработената през 1698 г. цигулка, която е една от само 450 в света.

Сега обаче полицията смята, че цигулката се е озовала в България, след като на полицаи под прикритие била предложена цигулка „Страдивариус“ от предполагаем цигански престъпен бос за 250 000 лири. 66-годишният престъпник е бил задържан в София при опита да продаде цигулката. Само три от тези редки цигулки са в неизвестност и полицията заяви, че има голяма вероятност точно намерената в София цигулка да е откраднатият инструмент от Лондон. В близките дни експерт ще посети София, за да установи фактите, пишат „Индипендънт“ и „Дейли телеграф“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране