28.11.2012 | 16:04
Кремъл строи „Лас Вегас“ в Далечния изток
Ръководството на Русия ще иневестира 2,5 млрд. долара

Комунистическите лидери в Кремъл обикновено сипеха презрителни подигравки за Лас Вегас като крайна фаза в упадъка на САЩ, но сега руското ръководство изсипва милиарди долари за изграждането на гигантска зона за хазарт и забавления във Владивосток. Скоро масите с рулетки ще изпразват джобовете на играчите в най-източния край на огромната страна.

Ръководството около президента Владимир Путин е решило да инвестира към 2,5 милиарда долара в този, както го наричат руски медии, „Тихоокеански Лас Вегас“ на около 7000 км от Москва. Очаква се повечето комарджии да идват от далекоизточните руски съседи, които са на само 2 часа полет със самолет.  Кремъл явно се е прицелил в забележимата любов към залаганията в този регион, но други хора в Русия предупреждават, че организираната престъпност може да се възползва от специалната зона, за да пере пари. Критиците се опасяват и от риска от пристрастяване към хазарта.

Само преди 3 години Путин яростно нападаше хазарта като зло, което поставяше на второ място след алкохолизма като вреди за руското общество. Казината из страната бяха затворени и бяха разкрити четири специални зони за игрите на късмета. Те бяха разположени на северозапад на Балтийско море, на югозапад на Азовско море, в планината Алтай до границата с Китай и Монголия и в близост до Владивосток на Тихия океан.  Най-късно до 2016 г. ще се завъртят рулетките в 12 казина по брега на залива Муравиная близо до Владивосток. Международни фирми като „НагаКорп“ и „Лас Вегас сандс“ участват в търгове за изграждане на инфраструктурата. Мнозина жители на региона на около 50 км североизточно от пристанището Владивосток гневно се противопоставят на планираната специална зона.

„Хазартът означава мафия и престъпност“, коментира по интернет потребител, представящ се като Артьом. Друг, на име Алекс, отбелязва: „Тук има много природа, но след като бъдат построени казината, нашите деца няма да могат да играят“.  Тези руски планове са част от една тенденция в Далечния изток. През последните години бяха създадени обширни зони за хазарт в Сингапур, Макао и Япония, а следващите ще бъдат в Камбоджа и Виетнам.  Бумът в хазартния сектор в района на Тихия океан цели до 2015 г. да удвои годишните си приходи до 80 милиарда долара. Това би надвишило приходите от хазарт в настоящия лидер САЩ, които за същата година се очаква да възлязат на 75 милиарда долара.

„Владивосток примамва компаниите с големи отстъпки в данъците, но хазартът винаги е съпроводен от мръсни пари“, казва Марк Галеоти, професор в Нюйоркския университет по глобални въпроси и експерт по международна престъпност. Специалната зона на залива Муравиная е част от мащабна програма на Кремъл за субсидиране на Далечния изток.  В продължение на години Владивосток бе закрит град като база на съветския Тихоокеански флот. Сега Путин се опитва да спре спада в числеността на населението на града чрез инвестиции за общо 100 милиарда долара.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране