10.02.2020 | 17:19
Кризата в институциите не може да изведе хората на улицата
Активността на главния прокурор Иван Гешев е притеснителна, защото има опасност да се нарушат още повече човешки права и свободи

„Ако президентът мисли, че ако налее гориво в институционалната криза, ще изведе хората на улицата, много се е объркал“, заяви бившият премиер Иван Костов пред БНР. Според него „хората излизаха на улицата, водени от мощни икономически проблеми, бяха уязвени по някакъв начин“. А институционалната криза само пречи на самите институции да работят“.

Костов смята, че президентът Румен Радев и неговите съветници не отчитат факта, че кризата в институциите не влияе директно върху живота на хората, както например безработицата, реалният ръст на икономиката и т.н.

Според бившия премиер има ниска институционална култура и изострящи се конфронтации помежду им, от което никой не печели.

Активността на главния прокурор Иван Гешев е притеснителна, защото има опасност да се нарушат още повече човешки права и свободи, което да доведе до нови осъдителни присъди срещу България, което „ще легне на плещите на българските данъкоплатци“, каза Костов.

По отношение на сблъсъка между главния прокурор и президента и разпространените от прокуратурата записи, в които се твърди, че единият от гласовете е на държавния глава, Иван Костов изрази учудване, че Румен Радев не е защитил ген. Цанко Стойков, който е началник на ВВС, и е другият глас от СРС-тата: „Излезе, че президентът не е на висотата на очакванията“.

Според бившия премиер гражданите на България сега се чувстват още по-незащитени, защото Радев не реагира на действията на прокуратурата, които според Костов, са нарушили човешките му права: „Хората си казват, че щом срещу него може това да се направи, значи може да се направи на всеки“. На скандала президентът е отговорил със снемане на доверието от правителството и това е „блъснало“ дебата в друга посока – въпросите вече са какво ще прави Радев, ако създаде партия, тя ще навреди ли на БСП и т.н.

Това, че съдия от спецсъда е посочен от държавния секретар на САЩ като корумпиран и е получил забрана да посещава САЩ според Костов е сигнал за „гнили ябълки“ в тази система.

Българското общество не е привърженик на реформите и ги посрещна на нож още в самото начало, коментира Костов и изрази съжаление, че много малко е направено тези убеждения на хората да бъдат променени.

По повод казаното от проф. Стив Ханке Иван Костов отбеляза, че професорът не е баща на валутния борд в България. „Този, който го наложи у нас, е Майкъл Деплер – той отговаряше за България от МВФ. Той дойде с крайно радикална, архаична представа за валутен борд в България. Искаха да закрият БНБ и тук срещнаха съпротива на Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски, на мен и не позволихме това нещо да се случи“.

По думите на Костов никой не може да пребори страховете на хората от влизането в еврозоната, ако не работи върху нагласите и убежденията им. „Трябва да се обяснява и трябва хората да се готвят“, категоричен бе бившият премиер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране