26.10.2018 | 0:01
Купувачът на NOVA телевизия и Telenor иска дял в „Челси“ на Абрамович
И говорителят на "Челси", и представители на PFF са отказали коментар по темата

Чешкият милиардер и собственик на инвестиционната компания PPF Петр Келнер обмисля да придобие дял в английския футболен гранд „Челси“, собственост на Роман Абрамович, съобщава чешкото издание „Лидове новини“.

Абрамович, известен със своите близки отношения с руския лидер Владимир Путин, се надява на пълно или частично излизане от Челси, след като правителството на Великобритания не поднови неговата виза, пише Bloomberg. Това последва ескалацията на дипломатическата криза между Лондон и Москва и случая „Скрипал“.

И говорителят на „Челси“, и представители на PFF са отказали коментар по темата.

Абрамович натрупа своето състояние чрез продажбата на приватизирани активи, придобити от бившия Съветски съюз, включително Sibneft и Aeroflot. Състоянието му се оценява приблизително на 14.8 милиарда долара, което се дължи отчасти на собствеността му в стоманодобивната фирма Evraz и Norilsk Nickel.През 2003 година Роман Абрамович купи „Челси“, който беше на ръба на фалита, за 140 милиона паунда. Към днешна дата той е отказвал предложения на нови купувачи в размер на 2.3 милиарда долара, което би било рекордна цена за спортен клуб.

Келнер също започва да натрупва богатство по време на продажбата на държавни компании след падането на комунизма в бивша Чехословакия. Основните му инвестиции са в телекомуникационната и финансовата индустрия, като в края на миналата година PPF притежава активи над 38 милиарда евро. Той контролира телекомуникационния оператор O2 Czech, както и оператори в няколко други източноевропейски държави, докато неговата потребителска кредитна компания Home Credit е активна в 10 страни, като Русия и Китай са най-големите пазари.

През тази година Петр Келнер придоби бизнеса на Telenor в България, а впоследствие стигна до споразумение за покупката на NOVA телевизия. Комисията за защита на конкуренцията обаче блокира сделката за медията. Последва обжалване от PPF пред Върховния административен съд. Делото е насрочено за 12 май 2019 година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране