14.02.2013 | 9:03
Логото на България струва 1,4 млн. лв., а киргизкото – 500 долара
2 820 души са "харесали" емблемата, която е открадната от азиатската държава

Точно 2820 души са харесали новото българско туристическо лого, което провокира скандал заради вида и цената си. Това каза пред bTV ръководителят на проекта проф. Стоян Желев, който е специалист по маркетинг.  Сред анкетираните освен българи, има 120 китайци, както и 100 наши и още толкова чужди туроператори. Оказа се обаче, че българското лого е представено през януари, а киргизстанското, на което прилича, е публикувано още миналия септември.

Тази седмица стана ясно, че логото, изработено от агенциите „Публисис“ и Прагматика“ има удивителна прилика н туристическата емблема на Киргизстан. Социалните мрежи бяха взривени от факта, че азиатската държава е платила едва за изработката му 500 долара, докато българското правителство брои близо 1,4 млн. лв. Срещу логото се обяви професионалната гилдия, а министърът на културата Вежди Рашидов директно го обяви за „кич“ и заяви, че то му изглеждало гнусно.

Директорът на дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма” в икономическото министерство – Анелия Генова, бе категорична, че двата запазени знака не си приличат. „Поръчката беше открита. Включваше не само визуалната част, а цялостна система от стратегии”, обясни тя. По думите и материалите, свързани с логото, ще бъдат преведени на 10 езика. Точната цена на проекта е 1,348 млн. лв. като от думите на Генова става ясно, че офертата на проф. Желев и екипа му не е била нито най-ниската, нито най-високата.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране