17.10.2019 | 12:52
Лют спор за задкулисието в София, водещ заговори за жандармерия
Йорданка Фандъкова намекна, че Мая Манолова е лицето на задкулисието и я помоли да си изясни отношенията с Бойко Борисов

Нямаме жандармерия. Това каза водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев, за да охлади страстите в студиото на Нова телевизия след като кандидатките за кмет на София Мая Манолова и Йорданка Фандъкова влязоха в лют спор за корупцията и задкулисието в столицата.

За да избегне това, което се случи в ефира на БНТ, когато Волен Сидеров наруши регламента и се наложи да бъде изведен от униформени, Николаев прикани опонентките в предизборния дебат да спазват изискванията.

Трудно е да водиш диалог с човек който не иска, а и може би не може да чува, оплака се Фандъкова. Мая Манолова пък се опита да я представи като кандидатът на задкулисието, след което кандидатката на ГЕРБ избухна и заяви, че няма право да говори затова.

Точно от вас не искам да чувам обвинение за задкулисие, защото бяхте лицето му, заяви кметицата.

„Преди няколко години бяхте срещу гражданите, когато същата пламенна защита правихте на правителството на Пламен Орешарски, което е модел на задкулисието“, каза тя по време на диспута.

„Задкулисието в момента е модела на управление на Столичната община и на държавата. То не е дясно“, изтъкна пък бившият омбудсман.

„С агресия и лъжи град не се управлява. София е свободен град на свободни хора. Беше направен преди няколко години да бъде похитен. Тогава Манолова бе срещу хората, зад които сега се крие“, добави тя.

Независимата кандидатка за градоначалник пък изтъкна, че скоро ще се наложи столичани да плащат заради санкциите, които Европейската комисия ще наложи на България заради мръсния въздух.

„Трябва да даваме повече средстава за лекарства, тъй като всяко четвърто дете в столицата е с хронично заболяване. Преобладават астмите. Мерките трябва да бъдат взети. Доскоро Фандъкова и столичната община отричаха за съществуването на този проблем, но когато граждански организации разположиха 500 станции в столицата, стана ясно, че той е огромен“, заяви Манолова.

Фандъкова пък каза, че опонентката й няма опит в защитата на европейски проекти.

„За опита и компетентността на досегашната кметица говорят резултатите, както и санкциите, които регионалното министерство наложи на Столична община в размер на 4,2 млн. лева за незаконосъобразно проведени обществени поръчки, при които условията предопределят кой ще е изпълнител. Да тя има опит, но и началник, който има приятелски кръг, стоящ зад определянето на изпълнителите“, подчерта бившият омбудсман.

Затова подмяната на електробусите и автобусите в столичния транспорт изглежда като Българския футболен съюз – слаби резултати с много корупция, добави тя.

„Ваши заместници са обвиняеми и подсъдим. Това е най-доброто доказателство. На мен би ми било неудобно след 14 години престой във властта да говоря в бъдеще време“, заяви Манолова.

„Вие непрекъснато говорите, че съм имала началник. Решенията ги вземам аз и ги декларирам с моя подпис. Ако имате неуредени сметки с Борисов или неуредени отношения, ви моля да намерите място, време, в което да направите това!“, призова Фандъкова.

След като опонентката й я обвини, че е засекретила доклад за общинско дружество, тя избухна: „Вие лъжете хората. Лично съм го изпратила на прокуратурата“.

Манолова пък се оплака, че законопроектите, които е внесла като омбудсман, отлежават в чекмеджетата на депутатите от ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране