15.12.2012 | 22:44
Масовият убиец от САЩ нямал усещане за болка
Адам Ланза първо убил майка си, после влязъл в училището
Адам Ланза, Снимка: Дейли нюз"

Идентифицирани са всички жертви на стрелбата в училището „Санди Хук“ в Нютаун и телата им са изнесени от учебното заведение. Полицията съобщи, че убиецът е влязъл със сила в училището. Заподозреният за убийствата на близо 30 души, 20 от които деца, в училище в Кънектикът – Адам Ланза, е бил почетен бивш ученик на гимназия, който живеел в процъфтяващ квартал с майка си – харесвана от всички жена, предаде агенция „Асошиейтед прес“.

20-годишният Ланза, който застреля и собствената си майка преди да се самоубие, може да е имал разстройство на личността, казаха представители на правоохранителните органи. Представител на властите заяви, че брат му – Райън Ланза, е казал, че се смятало, че той страдал от психично заболяване, но не конкретизирал от какво точно. Двамата не поддържали връзка с Адам от 2010 г. Леля им обаче разказала, че Адам Ланза бил отгледан от мили, грижовни родители, които не биха се поколебали да потърсят психиатрична помощ, ако той е имал нужда от такава. Тя заяви, че била близка с майка му Нанси Ланза и вчера сутринта тъкмо й била изпратила съобщение във „Фейсбук“, за да я пита как е.

Снимка: „Дейли нюз“

Вестник „Дейли нюз“ съобщи, че масовият убиец е бил мрачно и силно разстоено дете от богато семейство. Адам притеснявал съседите си и съучениците си и бил бомба със закъснител. „Той бе сериозно притеснено дете. Със сигурност имаше големи проблеми. Получаваше и пристъпи на гняв“, каза източник, близък до семейството, пожелал да запази анонимност. По думите на приятели и представители на властите Ланза е страдал от Синдром на Аспергер – вид разстройство на личността и това е измъчвало разсъдъка му. Той е имал трудности при общуването и понякога е бил нестабилен, но в същото време и много умен. Дългогодишен приятел на семейство Ланза твърди, че Адам е страдал от състояние, при което не е могъл да чувства болка. „Преди години, когато той играеше в отбора по бейзбол, всички много внимаваха той да не падне, защото можеше да се нарани и да не го усети. Адам имаше много психични проблеми“, пояснява той.

Снимка: „Дейли нюз“

Разследващите се опитват да разберат възможно най-много за Ланза, но до този момент властите не са говорили публично за възможен мотив. Според очевидци стрелецът дори не проронил и дума по време на кръвопролитието. Стрелецът бил член на технологичен клуб в гимназията в Нютаун, който организирал „ЛАН-партита“ – съкратено за локална мрежа – в които ученици се събират в дома на някой от членовете, включват компютрите си в малка мрежа и играят игри.

Майката на един от членовете на клуба си спомня, че Адам бил под крилото на по-големия си брат Райън. Адам и майка му живеели в богат квартал на Нютаун – процъфтяващо 27-хилядно градче на около 95 км североизточно от Ню Йорк – където много от хората работят в компании като „Дженеръл електрик“, „Пепси“ и Ай Би Ем. Представител на правоохранителните органи каза, че Ланза е посещавал училището преди няколко години, но в последно време не е бил свързан с него. Майка му е била заместващ учител там, но нейното име не фигурира в списъка със служителите. Представителят на органите на реда каза, че разследващите не могат да открият връзка между нея и училището. Родителите му се развели през 2008 година. Баща му работи в компанията „Дженеръл електрик“. Не е ясно дали самият Адам е работел. Смята се, че е използвал пистолети, регистрирани на името на майка му. Това предизвика отново полемика относно свободния режим за ползване на оръжия в САЩ.

Още за масовото убийство в САЩ виж тук

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране