25.04.2014 | 17:12
Мексикански милиардер купува Мтел
Карлос Слим получи право да придобие мажоритарния дял в Telekom Austria
Карлос Слим

Най-големият мобилен оператор в България „Мобилтел“ може да стане собственост на мексиканския милиардер Карлос Слим, който все по-неудържимо напредва към контрол над притежателя му Telekom Austria.

Това стана ясно вчера, след като агенция Bloomberg съобщи, че Слим, който е вторият по богатство човек в света, е получил право да изкупи книжата на малките акционери в австрийския телеком и така да стане негов мажоритарен собственик.

В момента австрийското държавно дружество OeIAG има 28.42% от Telekom Austria, Карлос Слим чрез компанията си America Movil държи 26.81%, а останалите 44.76% са пуснати в свободна търговия, като малка част от тях са на служителите. Според последното споразумение, подписано между мексиканския магнат и OeIAG в сряда, Слим получава право да предложи на миноритарните акционери да изкупи книжата им. За целта America Movil ще предложи по 7.15 евро (9.88 долара) за акция, което при сделки за пълния пакет означава около 1.41 млрд. евро (1.96 млрд. долара), пише Bloomberg.

Австрийската държава пък ще задържи минимум 25% плюс една акция в компанията, като ще може да номинира изпълнителния директор и председател на борда на директорите й.

Споразумението идва след близо две години усилия на Карлос Слим да вземе голям телеком в Европа и така да разшири дейността си извън Латинска Америка. От базирания в Мексико America Movil обявиха, че ще гласуват и ще работят за увеличение на капитала на Telekom Austria с 1 млрд. евро, които да бъдат инвестирани в държавите, където операторът присъства (сред които е и България). Възможно е част от средствата да бъдат заделени и за други страни от Централна и Източна Европа.

„Споразумението поставя основата за бъдещ растеж, продължаване на иновациите и солидни инвестиции в Telekom Austria“, коментира изпълнителният директор на America Movil Даниел Хадж, цитиран от Bloomberg. „Това ще помогне и за по-доброто позициониране на европейския оператор на Стария континент.“

Другият опит на Слим да влезе в Европа чрез придобиване на контрол над холандския оператор KPN се провали, след като акционерите не се съгласиха на офертата от 9.7 млрд. долара. Оказа се, че в последния момент сделката е била блокирана, след като независима холандска фондация е получила контрол над 50% от акциите на бившия държавен монополист. Така е задействан защитен механизъм, който има за цел да се предотврати враждебно изкупуване.

Ситуацията с Telekom Austria е малко по-различна – предложението на America Movil е доста щедро, като компанията предлага 7.5% премия над цената на акциите. Сделката може да бъде лесно финансирана – America Movil разполага с около 3.7 млрд. долара кешови резерви. „Офертата на мексиканския магнат наистина е много щедра“, коментира Усман Гаази, анализатор в Berenberg Bank, цитиран от Bloomberg.

Освен това милиардерът подхожда по доста по-добронамерен начин към акционерите на телекома. Най-малкото – той сключва споразумение с правителството и държавната компания, за да избегне грешките при опита си с KPN. „Изглежда, America Movil си е взела поука“, коментира Борха Миханос, анализатор в мадридската Interdin Bolsa. „Подходът е много по-приятелски от този с KPN.“

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране