13.11.2019 | 9:08
Менда се прави на остроумна: „Бюджет 2020“ е като пица с пармезан и шунка
Пицата няма да е разпределена поравно между всички, а повече ще има за тези, които работят повече, които са по-добре образовани и квалифицирани

Като пица с пармезан и с шунка описа проектобюджета за 2020 г. председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в интервю за Би Ти Ви. Тя си послужи с тази метафора помолена да направи сравнение с реплика на финансовия министър в първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков, който в годините на световната икономическа криза беше съставил бюджет на „постната пица“.

Стоянова добави, че пицата няма да е разпределена поравно между всички, а повече ще има за тези, които работят повече, които са по-добре образовани и квалифицирани. „Обикновено това е в частния сектор, където има висок растеж, повече добавена стойности приходи“, добави тя.

Председателят на бюджетната комисия изтъкна, че държавата ще подкрепи бюджетните служители с 10-процентен ръст на възнагражденията, а конкретно учителите – със 17%. Тя припомни, че през 2016 г. началната учителска заплата е била 600 лв., а догодина ще е 1085 лв. Целта е да се привлекат млади хора към тази професия.

За здравеопазване са предвидени с 498 млн. лв. повече след като през 2019 г. са дадени допълнително около 450 млн. лв., подчерта Стоянова. С допълнителното финансиране се очаква да се постигне и повишение на заплатите на медицинските сестри, но по думите на председателя на бюджетната комисия това може да стане само чрез клиничните пътеки, а не административно.

Помолена да коментира идеята на БСП за преизчисляване на пенсиите така че най-ниските от тях да се изравнят с линията на бедността, Стоянова отговори, че пенсионният модел, прилаган и с одобрението на БСП, предвижда всеки да получава според осигурителния си принос.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране