01.10.2019 | 8:12
Менте посредници „под охрана и отбрана“
Крушката си имала опашка!

Телефонният терор от нелицензирани инвестиционни посредници се оказа, че имал покровители. И то не какви да е, а банкови служители. Като Делян Костадинов шеф по сигурността в една нашумяла българска банка.

Но нека започнем отначало.

Менте посредникът, който работи на българския пазар КУЕСТЕ и неговите сателитни фирми са известни отдавна и на Комисията за финансов надзор, и на Икономическа полиция, и на ДАНС с предложението си да удвоят сумата, с която влизате в инвестиционния капан.

Цитат от форум: „Дама от +447452371791 упорито ми обясняваше, как, видите ли, съм трябвало да вляза с поне $1000, пък те също щели били да влязат с още толкоз и, като й казвам, че пари за тях нямам и няма да им дам, взе да ми разправя, как съм лъжел.  Наглостта не знае умора.“

И още един:„Днес  ми се обадиха от КУЕСТЕ, което е дружество, регистрирано със 100 лв капитал с едноличен собственик и управител РОН ШАКЕД.  Става дума за инвестиционен посредник без лиценз, които работи на българския пазар напълно незаконно. Паради което фирмата заслужено присъства в черния списък на КФН на посредниците бизнес лиценз.

Набирането на кадри е другият тъмен момент в дейността на Куесте ЕООД.

Неслучайно интерес по този въпрос прояви и председателката на Комисията по бюджет и финанси в парламента г-жа Менда Стоянова. Тя изпрати писмо до Комисията по финансов надзор, на което от КФН й отговориха: „Във връзка с вече постъпил сигнал относно публикувани обяви на сайта jobs.bg от работодатели, които търсят служители за извършване на дейност, имащи отношение към търговия с финансови инструменти и предлагане на инвестиционни услуги е направена проверка и отправено запитване до платформата за изясняване на приложимите правила относно публикуване на обяви и по-конкретно – дали се предвижда и извършва предварителна проверка на лицата, които публикуват обяви.

В тази връзка от Джобс. Бг  е получен отговор, в който се посочва, че дружеството действа като доставчик на услуга на информационното общество по смисъла на Закона за електронната търговия(ЗЕТ) и съгласно разпоредбата на чл. 17 от ЗЕТ няма задължение да извършва наблюдение на информацията, която съхранява, пренася или прави достъпна, нито да търси факти и обстоятелства, указващи извършването на неправомерна дейност“.

В края на писмото КФН заявява, че „планира извършването на масирани проверки на дружества, които нямат лиценз за предоставяне на инвестиционни услуги“.

Тази фирма обаче не е сама на черния пазар на инвестиционни услуги. Тя е част от група на едни и същи собственици, в която са БГ ТРЕЙД ЦЕНТЪР, Куантум БГ и Ю БИ ЕКС. Всичките те извършват престъпна дейност, нарушавайки закона.

Надзорните и следствените органи са по следите им, но когато например Икономическа полиция  и ДАНС стигнат до банковите им сметки, където се крият окрадените пари на доверилите им се „инвеститори“, сметките или се опразват,  или се закриват. От репресивните органи на държавата научихме, че тази черна, но явно благодарна работа се върши от Делян Костадинов от Инвестбанк. Служителят неколкократно предупреждават клиентите си за предстоящите проверки, така щото те да имат време да си опразнят сметките и да сложат парите в други, за които полицаите и разследващите не предполагат.

Тази схема работела безупречно и благодарният кръг от фирми щедро се отплащал на банкера, който с удоволствие слагал прът в колелото на справедливостта и възмездието.

http://etrud.blogspot.com/

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране