02.12.2019 | 9:59
Министър Нено откри: Има нерегламентирано източване на язовир „Студена“
Радомир може да получава питейна вода от язовир "Студена", но само при аварийна ситуация

Няма незаконна тръба от язовир „Студена“, но има нерегламентирано източване към Радомир през помпена станция „Крапец“. Това обяви пред bTV министърът на екологията и водите Нено Димов. Той коментира водната криза в Перник, довела до воден режим, започнал от 18 ноември.

„Радомир може да получава питейна вода от язовир „Студена“, но само при аварийна ситуация, а Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не е било уведомено за такава“, каза още  министърът.

Освен нерегламентирано източване на язовира проверка на министерството е установила и липса на разходомер, заради което не може да се каже какво количество вода е източено. От МОСВ са направили предписание да бъде поставен такъв. Димов уточни, че само разследване може да установи кой е разрешил нерегламентираното източване на язовира. Той призова за законови промени, които да забранят вода за питейни нужди да бъде използвана и за индустриални. Сега това не е категорично забранено. „Трябва да се работи и за намаляване на загубите по ВиК мрежата, които за Перник са 75%“, допълни Димов.

Междувременно кметът на Перник Станислав Владимиров заяви пред БНР, че вече има ефект от водния режим в града. „Водният режим дава резултат, водата в язовир „Студена“ се е повишила за последните три денонощия с около 100 хиляди кубика“, каза той и допълни, че проблемите с ВиК дружеството остават. Владимиров посочи липсата на организация по отношение на водоснабдяването на кварталите, които се намират в по-високата част на града, както и за отстраняването на многобройните аварии.

„Трябва по-добра организация при спирането и пускането на водата, за да се постигне достатъчно налягане да отиде до високите квартали… Надявам се за по-добра комуникация с новото ръководство на ВиК дружеството и за по-добра организация от тяхна страна“, обясни кметът. Той изрази надежда, че преди април водният режим може да бъде намален като продължителност през денонощието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране