31.12.2012 | 10:30
Мирослав Найденов хариза дюните на Несебър на близък бизнесмен
Министерство на земеделието ужили държавата с 3,5 млн. лв. след сделка със земи в "Натура 2000"
Снимка: Нова тв

С най-малко 3,5 млн. лв. е ощетена държавата от неизгодна сделка на Министерство на земеделието в края на годината. Ведомството на Мирослав Найденов е продало 29 дка пясъчни дюни край Несебър, намиращи се в защитената зона „Натура 2000“. Земите от държавния горски фонд са сменили собственика си на цени под данъчната оценка и след това са препродадени на многократно по-висока цена.

Последният купувач на терена край морето се оказва фирма, свързана с бизнесмена Чавдар Александров. Тя получава разрешително за строеж на нов ваканционен комплекс в навечерието на Коледа. Дни преди края на годината багери започват подготовката имота за строителство.

Пред Нова тв екологът Радостина Ценова обясни, че незастроеният терен от близо 29 дка се намира в местността „Кокала“ близо до Несебър. Имотът е част от дюните в защитената зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата „Натура 2000“. Теренът е държавен, включен в държавния горски фонд, но на 27 ноември 2012 г. земеделското министерство го продава на Димитър Петров за 581 212 лв. или по 20 лв. за квадрат. Цената е по-ниска от данъчната оценка на имота – от 50 лв./кв.м. Според сайта „Бивол“, община Несебър дори е приела наредба, според която никой не може да продава имоти под данъчна оценка. Правилото обаче не важи за този терен, защото е държавен, а не общински. На 28 ноември 2012 г. имотът е препродаден на шест пъти по висока цена за над 4 млн. лв. и така държавата е ощетена с 3.5 млн. лв. Новият собственик е фирмата „Сле Груп“ ООД, а според Търговския регистър зад нея стои несебърският бизнесмен Чавдар Александров, известен повече като Чочо Александров.

За по-малко от месец, фирмата вади разрешително за строеж от община Несебър. То е издадено в последния работен ден преди коледните празници. Върху терена ще се строи комплекс от двуетажни жилищни сгради. Главният архитект Валентин Димов на морския град обясни, че няма нарушение и строителното разрешение е издадено на несебърска фирма в последните работни дни преди коледните празници. В документацията имало и положително становище от екоинспекцията в Бургас. „Според документите, които имаме в общината, това е терен на държавен горски фонд, придобит със закупуване от държавата ,с променено предназначение”, казва още Димов пред Нова тв.

Според Търговския регистър „Сле Груп“ЕООД е основана през 2008 г. Първоначално собственици на фирмата са сегашните и управители Станимир Кръстев Стоянов и Лъчезар Георгиев Богданов и старозагорецът Евгени Господинов. Малко след основаването Господинов продава дела си на Стоянов. През 2011 г. Стоянов и Богданов продават дяловете си на регистрирания в Холандия „АМСТ Холдинг“, който в България се представлява от адвоката Станислав Милчев Касъров. Той от своя страна е пълномощник на Чавдар Александров.

Финансовият отчет на дружеството за 2011 г. показва, че бизнесът на „Сле груп“ се развива успешно. Дружеството строи и продава няколко ваканционни имота, като е реализирало продажби за над 2,3 млн. лв. и е получило аванси за над 9 млн. лв. Купувачите са основно от Русия, Великобритания и Германия. Финансово е приключило 2011 година с печалба от 834 хил. лв., като с част от нея е покрита загубата от 119 хил. лв. за 2010 г.

Loading...

3 коментара

  1. чревеугодник каза:

    Миро Мършата се храни много апетитно! Личи му и по мазната мутра…

  2. глад каза:

    мършо, Миро мършо, много си гладен бе.

  3. trynk каза:

    Мачкайте момчета . Честито Миро – Весели празници ….и доходни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране