14.12.2012 | 13:42
Може ли една учителка да бъде обществен враг №1?
Ако Илияна Тодорова беше вътрешен министър, можеше да си позволи да ходи пияна по пресконференции, да обяснява за Куйович, Муйович и Уйович и никой нямаше да я уволни

От няколко дни държавата и обществото са намерили своя нов враг номер 1. Не, той не е съучастник на атентатора от Бургас. Нито е бивш шеф на „Топлофикация” или на фонд „Пътна инфраструктура”. В момента, в който българският премиер  похъркваше на официална церемония в Осло, в центъра на българските новини беше една обикновена българска учителка от обикновено столично училище. Която си бе позволила да отиде на работа в неадекватно състояние. С над два промила алкохол в кръвта тя обяснявала на учениците си колко ги обича, танцувала им „Гагнам стайл” и дори отишла на посещение в съседния кабинет. След което дошли нейни колеги, извикали полиция и я прибрали. История, колкото и смешна, толкова и тъжна. Завършила очаквано – учителката бе уволнена дисциплинарно.

И съобразно българските обичаи, този случай стана централна новина на всички емисии, а, естествено, излагацията на Бойко Борисов при връчването на нобеловите награди дори не бе спомената. И ако не бяха познатите на Илияна никой нямаше да разбере историята на тази жена. Която от години отглежда трите си деца сама. И то по такъв начин, че другите родители могат само да завиждат за резултатите, които показват в училище тези деца. Илияна е от майките, на които вицепремиерът и финансов министър показа среден пръст за увеличение на помощите. Ако тя живееше в нормална държава заплатата и помощта от държавата щяха да са достатъчни, за да преживява нейното семейство. Но тя живее в България. Където разстоянието от ниската учителска заплата и униженията от страна на държавата до депресията и чашката с алкохол е много малко. Илияна е симптоматичен случай на цяло едно съсловие, което отдавна е отсвирено от всяка власт.

Да, Илияна е уволнена дисциплинарно. Жадните за зрелища и кръв най-сетне са доволни, защото някой е наказан. Драгият зрител не се притеснява, че това уволнение посича не само нея, но и съдбата на трите й деца. Ако Илияна беше вътрешен министър, можеше да си позволи да ходи пияна по пресконференции, да обяснява за Куйович, Муйович и Уйович и никой нямаше да я уволни заради това.

Ако Илияна беше общински съветник, можеше спокойно да къса пияна пагоните на полицаите и да ги заплашва, че ще станат на кълбета. Дори можеше след това и министър на културата да стане. Това даже не си е уволнение, а повишение. Ако Илияна беше депутат, можеше да си ходи пияна като тамагочи и да хърка по време на заседание на енергийната комисия. Виждали сме го с очите си. Да сте чули за някой уволнен депутат досега?

Обаче Илияна е бедна, не е крала и не може да си позволи скъпи адвокати. Теоретично е възможно дори да влезе в затвора. А никой не си дава сметка, че тази жена се нуждае не от наказание, а от помощ. А дисциплинарното уволнение и производството в прокуратурата са всичко друго, но не и помощ. От реакцията на обществото зависи дали ще подадем ръка на Илияна или ще я засилим по нанадолнището. Дали ще може тя да продължи да отглежда своите деца или ще ги тласнем към един мрачен свят на мизерия, престъпления и дрога.

В момента глава на семейството е 16-годишния Тео. Едва ли му е лесно той да изпълнява тази роля, но се справя. Помагат и приятели, като Марта Събева, покрай която стана известна и другата страна на историята. Във Фейсбук вече има група „Да помогнем на семейството на Илияна”. Ако някой иска да помогне, има публикувана сметка:

BG55 CECB 9790 1044 9153 00
IBAN CECBBGSF
Илияна Тодорова

Разбира се, помощта не означава само пари, макар че в момента положението с тях е най-зле. Дори и добрата дума е добре дошла. А подкрепата в трудния момент е жизнено важна за Илияна и нейните деца. Нека да им помогнем да получат този шанс, а не да ги отписваме прибързано. Кой знае, може след 25 години Тео да бъде на първия ред на нобеловите награди. И да ни кара да се гордеем, вместо да се срамуваме. Заслужава си, нали?

komentator.bg

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране