13.01.2013 | 17:59
На Иракли пак се строи
Еколози свикват "Последен протест за Иракли и морето"

Нов строеж на Иракли, който предвижда строежа на еднофамилни къщи, предизвика протеста на гражданската инициатива „Да спасим Иракли“. Утре от 18,30 часа екоактивистите се събират пред Народното събрание, за да изразят несъгласието си с поредния проект за застрояване по брега.

За новия строеж съобщи блогът stopatom, където бяха публикувани снимки от строежа. Проблемът с него е, че според Закона за устройство на черноморското крайбрежие това би трябвало да е изключителна държавна собственост, като строителството на плажа и дюните е забранено.

На мястото трябва да бъдат вдигнати 9 ваканционни бунгала на един етаж и 5 – на два етажа, както и 3 склада с басейни. Това е посочено на информационната табела, поставена на обекта. Според нея строителството е започнало на 2 ноември 2012 г. и трябва да приключи за 49 работни дни. Инвеститор на обекта е „Емона 2000“ ЕООД. Дружеството е собственост на Добрин Иванов според Търговския регистър. Строител е „Агрогруп екзакт“.

„Минимална доза политическа воля е необходима, за да бъдат защитени знакови и любими на всички ни места по българското Черноморие. За съжаление и случаят с дюните се оказа поредният прах в очите на българските граждани. На Иракли строят на брега на морето и твърдят, че е законно. Ако е така, явно законите ни се нуждаят от промяна, твърдят инициаторите на акцията, озаглавена „Последен протест за Иракли и морето“.  Гражданската група „Да спасим Иракли“ смята, че заради забавянето на заповедите за обявяването на защитени местности по евродирективата за местообитанията и Закона за биоразнообразието България е пред сериозна заплаха от европейски санкции.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране