17.02.2013 | 10:18
„Палеж“ на монополите в 24 града на страната
В Благоевград искат оставката на правителството, блокират Е-79

Протести под надслов „Да запалим монополите“ 4 част ще се проведат в цялата страна на днешния 17 февруари. Oчаква се народното недоволство да „избухне” в 24 града на България.За София началото на протеста е от 11 ч на ул. „Славянска“ 8, пред МИЕТ. Във фейсбук има страници за координация на протеста в градовете: Кюстендил, Перник, Русе, Бургас, Пловдив, Силистра, Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Варна, Шумен, Белене, Ямбол, Велико Търново, Монтана, Добрич, Кърджали, Сливен, Враца, Стара Загора, Ловеч, Петрич, Видин, Дупница, Габрово, Пазарджик.

В социалната мрежа се разпространява следният призив за участие в протеста: „Стани, стани, юнак балкански, от съд дълбок се събуди, вземи си сметките януарски и публично ги изгори!“ Във Варна, където демонстрантите традиционно бяха най-много, категорично отрекоха протестът да е политически. Пред bTV бившият футболист Иван Петров, който бе ранен след едно от предишните шествия, заяви, че варненци тепърва набират сила и нямат намерение да спират с недоволството.

Исканията на протестиращите са национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция, разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика, търсене на отговорност на подписалите ги лица. Освен това демонстрантите настояват електроенергията, произведена от АЕЦ – Козлодуй, да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото, както и да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК. Гражданите искат и индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране