27.01.2013 | 15:09
Найденов плаща 3,6 млн. лв. за сайт
Порталът трябвало да улесни българските фермeри, които имат интернет
Снимка: Министерство на земеделието и храните

3,6 млн. лв. с ДДС плаща Министерство на земеделието и храните за изработка на интернет портал. Ведомството на Мирослав Найденов е стартирало процедурата в четвъртък тази седмица, показа проверка на МИГNews в Агенцията за обществени поръчки.

Раздаването на поредните милиони левове по Програмата за развитие на селските райони е формулирано като „Проектиране и разработване на географска информационна система и геоинформационен интернет и интернет портал за служебен и публичен достъп до геоданните ”. Порталът за 3,6 млн. лв. трябвало да бъде в помощ на българските фермери, които търсят „геопространствени данни“, става ясно от тръжната документация на крупната обществена поръчка.

Целта на проекта е разработването и внедряването на геоинформационен web портал и информационна система. Порталът трябва да предоставя пространствени данни за нуждите на агроминистерството, земеделците, обществото и институциите. Информационната система пък трябва да предоставя всички необходими инструменти за уеб картографиране и за поддържане на актуална LPI база данни, която да позволява на фермерите да обменят информация с агроминистерството чрез интерактивно предоставяне на актуална данни за използването на селскостопанската земя. Проектът трябва да предостави Министерство на земеделието и храните всички необходими инструменти за обмяна на геопространствени данни с обществеността. Чрез информационната система и портала гражданините ще имат достъп до търсене, преглеждане и поръчка на геопространствени данни, твърдят чиновниците на Мирослав Найденов.

И при тази процедура Министерство на земеделието е поставило изисквания, които предварително отсяват кандидатите. Изискването за оборот от 6 млн. лв. през последните 3 г. ясно показва, че 3,6 – те млн. лв. са предведени за определена фирма, чието име ще стане ясно на 19 февруари 2013 г. Освен това всички желаещи да кандидатстват трябва да внесат гаранция за участие, която е 30 000 лв.

През лятото на миналата година стана ясно, че Програмата за развитие на селските райони е собственик на най-скъпите страници във социалните мрежи „Фейсбук“ и „Тиутър“. За популяризирането й в мрежите и интернет форумите, земеделското министерство даде 100 000 лв. Парите бяха усвоени от фирма на 25-годишната Кристина Спасова, която е бивша служителка на пиар отдела на Агенцията по храните.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране