25.07.2019 | 19:32
НАП пусна приложението за проверка за изтекли лични данни
Проверете дали личните ви данниса в интернет!

Националната агенция за приходите (НАП) най-сетне пусна приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп.

Справка в приложението може да се направи чрез интернет страницата на НАП след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон.

Физическите лица директно получават отговор на въведения мобилен номер дали има неправомерно разпространени техни лични данни, но не и какъв е видът на тези данни.

Ден по-рано приходната агенция разясни, че няма никаква нужда 4 милиона българи да сменят личните си карти заради НАПлийкс. Такава необходимост има само за 189 граждани, за които освен три имена и ЕГН са изтекли и номерата на личните им карти, както и данни за тяхната валидност.

За да се случат предвижданите от много „експерти“ злоупотреби с изтеклите лични данни като например прехвърляне на имот или теглене на заем, е необходимо измамниците да извършат множество престъпления, съобщиха в сряда от НАП. В същото време банки, нотариуси, лизингови дружества и други са уведомени да проявяват по-голяма бдителност при идентифицирането на клиентите си, увериха от НАП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране