12.02.2020 | 18:34
НАП запорира акциите на Васил Божков в лотариите
Запорите единствено ограничават възможностите му да се разпорежда с дяловете си

НАП е запорирал акции на Васил Божков в поне 2 негови компании, съобщи „Капитал“.

На 6 февруари данъчните са наложили запор на акциите на „Вабо 2012“. Компанията (името очевидно е абривиатура от вървите срички на името Васил Божков) е еднолична собственост на Васил Божков.

Конкретно „Вабо 2012“ е собственик на 51% от „Лотария БГ“ (освен него 44% има дружество на братята Димитър и Милен Ганеви и 5% дружество на Георги Попов), а „Лотария БГ“ на свой ред е собственик на „Ню геймс“, което притежава лиценза за моментната лотария, която парламентът забрани със закон миналата седмица.

Освен това „Вабо 2012“ е собственик и на 84% от „Вабо 2017“. Тази компания има реално един-единствен актив – самолетът на Божков.

Втората компания, в която НАП налага запори на акциите на Божков, е „Евробет партнърс“. Това дружеството притежава 51% от „Евробет“, като останалите 49% са на гръцката Intralot, контролирана от Сократис Кокалис. „Евробет“ организира другата частна „Лотария България“, но по-голямата част от бизнеса й са числови игри, които не са обект на новата законова забрана.

В „Евробет партнърс“ Божков притежава 52% през „Диджитъл сървисиз“ и още 10% през „Сигуро“. По 10% имат още и дружества на другите обвинени за участие в престъпната му група Александър Тумпаров и Борис Бекяров, както и Елена Динева, за която самият Божков говореше като за „жена ми“ покрай претърсванията на офисите на компаниите и жилищата му от прокуратурата.

В другото голямо хазартно дружество на Божков – „Еврофутбол“, не се виждат действия на НАП, като обаче има проведено общо събрание да бъде освободен Тумпаров като управител. На негово място е назначен неизвестния в сектора Ангел Ангелов. В „Еврофутбол“, както и в още 11 дружества, опериращи игрални зали, Божков е съдружник с братята Цветомир и Боян Найденови, които публично го обвиниха не само в ощетяването на бюджета, но и в рекет, заплахи за убийства и други престъпления.

Технически действията на НАП не водят до отнемане на собствеността на Божков или възможността му да контролира компаниите. Запорите единствено ограничават възможностите му да се разпорежда с дяловете си.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране