28.01.2019 | 0:30
Напуснаха 20 спешни медици в Горна Оряховица
В края на седмицата 30-дневно предизвестие подадоха 20 от работещите в "Спешна помощ" в града 50 души

Спешните медици в Горна Оряховица продължават да подават оставки в знак на протест срещу агресията от пациенти и липсата на защита и сигурност. В края на седмицата 30-дневно предизвестие подадоха 20 от работещите в „Спешна помощ“ в града 50 души. По думите на фелдшера Мила Радева, която е сред подалите оставка, случаите на насилие срещу медици станали прекалено много.

Припомняме, че в началото на миналата седмица 35-годишната Звезда Илиева, завела пеленаче през нощта в „Спешна помощ“. Майката удари с мобилен телефон дежурната фелдшерка Наталия Армянова, която подготвяла документите за транспортиране на бебето във Велико Търново. Илиева твърди, че била провокирана от грубо затръшване на вратата пред нея. Тя ще бъде санкционирана с глоба между 1000 и 5000 лв., тъй като е с чисто съдебно минало.

Филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСПМ) в Горна Оряховица е вторият по големина в област Велико Търново и обслужва пациенти и от общините Лясковец, Стражица, Златарица и Елена. Около 80 000 пациенти може да останат без Спешна помощ в края на февруари.

Директорът на ЦСМП-Велико Търново д-р Валентина Хаджирадева, която е пряк работодател на напускащите спешни медици, заяви, че е получила уверението на здравния министър Кирил Ананиев, че се обмислят допълнителни мерки за засилване на охраната в кризисни райони.

Според статистиката след 10 години 60% от медиците в спешна помощ в България ще бъдат пенсионери. Само в София не достигат 110 спешни медици. В момента в столицата работят между 12 и 14 екипа, които се отзовават на повече от 140 000 повиквания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране