29.11.2012 | 20:15
„Непобедимите 2“ сниман незаконно в Деветашката пещера
Това стана ясно от решение на Върховния административен съд

 

Снимките на филма „Непобедимите 2” в Деветашката пещера са незаконни, стана ясно от  решение на Върховния административен съд (ВАС).  Още през февруари административните съдии в Плевен решиха, че местната екоинспекция е дала неправомерно разрешение за снимане на филма. Делото стига до ВАС след жалбата на РИОСВ – Плевен и „Ню Бояна Вибурно“ ЕООД.

От ВАС посочват, че заявените от „Ню Бояна Вибурно“ подготовка и заснемане на епизоди от филма противоречат на режима на опазване на защитената територия, поради което съгласуването им от директора на РИОСВ – Плевен е незаконосъобразно.  Така се оказва, че заявените мероприятия не попадат в изброените в заповедта за обявяване на защитената територия разрешени дейности. От становището на ВАС става ясно, че е нарушен естественият облик на пещерата, както и забраната за безпокоене, нараняване, убиване и прогонване на обитаващите я прилепи.

До скандала се стигна по време на снимките на филма „Непобедимите 2“. След екшън сцена, снимана в Деветашката пещера, експерти откриха мъртви и изтощени стотици прилепи, събудени по време на снимките на холивудския филм.  Делото беше образувано въз основа на жалба от „Зелени Балкани“ срещу двата акта, с които РИОСВ Плевен разреши заснемането на нашумялата холивудска продукция у нас.

 

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране