12.02.2019 | 0:01
Новите касови апарати побъркаха фирмите
Компании може да спрат работа от 1 април, Владислав Горанов склонен на отсрочка

Влизането в сила от 1 април на новите правила за фискалните устройства е на път да побърка бизнеса. Редица ресторанти, бензиностанции, софтуерни компании и туроператори е възможно от 1 април да спрат работа заради новите правила. Това стана ясно вчера на организираната от Българската стопанска камара (БСК) дискусия за новите регулации. На нея въпреки поканата не присъстваха представители на НАП и Министерството на финансите.

Бизнесът е категоричен, че идеите в новите разпоредби са много добри, но реализацията им в подзаконовия нормативен акт е напълно „варварска, некадърна и на места граничеща с умишлена злонамереност“. Фирмите твърдят, че изискванията за касовите апарати и софтуерът към тях няма по никакъв начин да засегнат сивия сектор и всеки, който и досега е бил нелегален, ще остане в сянка. От нереалистичните срокове обаче ще пострада легалният и коректен бизнес.

Фирмите алармираха, че не са готови до края на март да покрият новите изисквания за софтуера на касовите апарати и на практика от 1 април ще бъдат принудени да работят в нарушение. Възможно е обаче, за да си спестят глоби, те да спрат работа. За да не се стигне до това, те настояват наредбата на Министерството на финансите с новите изисквания да бъде отложена и да се проведе широк дебат и разяснителна кампания.

Друго основно опасение на представителите на бизнеса беше, че реформите ще задължат компаниите да предоставят на държавата всякаква информация, включително фирмени тайни. Въпросната конфиденциална информация може да се окаже в ръцете на конкуренти, опасяват се бизнесмените.

„Всяка бензиностанция ще бъде принудена да промени софтуера на касовите апарати. Във всеки обект промяната ще се извършва ръчно в срок до 1 април. В началото на юни наличните фискални апарати ще трябва да се заменят с нови. Надявам се да получим отсрочка от Министерството на финансите, тъй като тази наредба е спусната оттам, а не от НАП. Заявяваме го най-отговорно – няма да се справим. Най-оптимистичният срок е краят на август“, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Тъй като от 1 април касовите бележки от бензиностанциите ще трябва да съдържат и информация за покупната и продажната цена на горивото, размера на ДДС и акциза, от асоциацията се опасяват, че касовите апарати ще излязат скъпо на бензиностанциите и това би могло да повлияе върху цените на горивата. Бенчев каза, че засега не може да се каже твърдо ще има ли поскъпване на горивата, но подчерта, че компаниите от бранша ще трябва да инвестират между 800 хил. и 1 млн. лв., за да въведат новите касови апарати.

Малко по-късно министърът на финансите Владислав Горанов не изключи да бъде удължен срокът, в който фирмите, регистрирани по ДДС, трябва да сменят касовите апарати и софтуера с цел печалбите да бъдат отчитани в реално време. „Ако се установи, че действително няма да успеят да се справят, можем да проявим гъвкавост, но все още в диалог работим с бизнеса, за да установим достатъчен ли е срокът. Дотолкова, доколкото не сме чули упреци към самата наредба, само по отношение на сроковете, ще ги дебатираме. Ако се окаже, че обективно не могат да се справят, ще проявим гъвкавост, разбира се, защото не можем да рискуваме търговския оборот“, каза той по БНР. Горанов беше категоричен, че предмет на обсъждане е единствено и само срокът за влизане в сила на новите правила.

95% от фирмите не са готови с подмяната на софтуера

Според онлайн допитване на стопанската камара в периода 6-10 февруари сред 2493 фирми средният срок за въвеждане на нов софтуер за управление на приходите в експлоатация (вкл. обучението на персонала) е 18 месеца, а не 6 месеца, както предвижда наредбата. Средният разход за всяко устройство, подлежащо на промяна, е 2423 лв. според анкетата. 65% от фирмите казват, че няма да успеят да изпълнят изискванията до 31 март. 95% от запитаните посочват, че до момента не са подменили своя софтуер, главно заради неясноти в наредба 18, необходимост от цялостна преработка на софтуера и промяна на цялостната бизнес логика, както и липсата на одобрен от НАП софтуер, който да може да отговори на конкретните нужди на бизнеса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране