03.12.2012 | 21:24
Обама получи маската на Терес от Борисов
Кристален орел подари американският президент на българския премиер
Снимка: Министерски съвет

Копие на маската на тракийския цар Терес подари премиерът Бойко Борисов на американския президент Барак Обама. Домакинът на Белия дом пък му върне жеста с кристална статуетка орел – символ на Съединените американски щати. На поставката под нея е написано „За Бойко Борисов – министър-председател на България от Барак Обама, президент на САЩ“. Oрелът олицетворява куража, смелостта и прелестта на Америка. Изборазен е и в средата на президентския печат.

Срещата на четири очи между двамата е в 22 часа българско време в понеделник. Българската делегация, водена от Борисов, пристигна ден по-рано във Вашингтон. Пред погледите на десетки туристи тя бе посрещната с 19 топовни салюта на церемония пред Националния мемориален парк в Арлингтън. Премиерът е придружаван от министрите Николай Младенов и Аню Ангелов, както и от вицепремиера Цветан Цветанов, който от няколко дни е в САЩ.

Няколко часа преди срещата Бойко Борисов и водената от него делегация посетиха националното военно гробище “Арлингтън”, където положиха венец пред Гробницата на американските незнайни воини. В гробището са погребани над 400 000 военни и членове на техните семейства. Най-старите гробове са на ветерани от Гражданската война.

19 топовни салюта възвестиха пристигането на Борисов. Той мина през шпалир от шест почетни роти от всички родове войски. Церемонията обаче не наруши всекидневния график на гробището и докато той поднасяше венец, бяха погребани деветима военни. С премиера в САЩ са вътрешният министър Цветан Цветанов, който е отвъд океана още от 18 ноември, военният министър Аню Ангелов и дипломат №1 Николай Младенов.

 

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране