20.01.2013 | 10:10
Обвиняват Октай в закана за убийство и хулиганство
25-годишният бургазлия нямал съучастници

На нападателя на Доган – Октай Енимехмедов, предстои да бъдат повдигнати две обвинения – за хулиганство и за закана за убийство. 25-годишният бургазлия ще бъде задържан за 72 часа, съобщи  градският прокурор на София Николай Кокинов.

По думите му данните от експертизата на оръжието, с което Енимехмедов заплаши лидера на ДПС в събота, показва, че обективно не би могло с него да се осъществи убийство или да се стигне до смърт на нападнатия.

Кокинов подчерта, че атаката по време на конгреса на партията в НДК е солова проява, решението е било взето лично от нападателя и няма доказателства за негови съучастници. На въпрос дали мотивите за случилото се преди ден са лични, градският прокурор заяви: „До голяма степен бих казал да” и допълни, че няма доказателства, задържаният мъж да е невменяем.

Според магистрата не е необходимо да се търси отговорност на делегатите, реагирали агресивно срещу заплашилия лидера им млад мъж. „Неминуемо в такива ситуации се причиняват вреди, не сме обсъждали такава мярка. А и не е необходимо, според мен. Просто изненадата беше пълна за всички в този момент”, каза прокурорът.

По думите му е твърде рано да се говори за оставки в НСО или други институции вследствие на този случай – към момента усилията били насочени към събиране на доказателства. „След няколко дни нещата ще бъдат изложени в пленарна зала, когато се поиска мярка за неотклонение постоянно задържане. В понеделник случаят отива към Районна прокуратура”.

Шефът на фирмата, охранявала конференцията – Кирил Радев пък обясни, че още от 16 януари са започнали да пазят НДК. На 19 януари 5 човека са били на място, плътно до организаторите, каза той. Според него НСО определят правилата за охрана и е трябвало да бъдат на сцената по време на речта на Доган.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране