08.08.2019 | 14:54
Опитите на прокуратурата да налага цензура са плашещи, обявиха от АЕЖ
Ролята на медиите не е да венцеславят хората с власт

С остра позиция срещу последните действия на Прокуратурата спрямо медии и медийни публикации, свързани с Иван Гешев, излязоха от Асоциацията на европейските журналисти. Припомняме, че вчера от Прокурорската колегия и от Асоциацията на прокурорите си позволиха да отправят предупреждение към медиите „за толерантно“ отношение към кандидатурата на Гешев за главен прокурор. Освен това бяха конкретно споменати публикации в „Сега“ и „Капитал“, свързани с биографията на новия шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек и конкретно с Иван Гешев. Двата вестника са наречени „тенденциозни, манипулативни, негативи, накърняващи доброто име и авторитет“ на прокурори и следователи и се иска от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет да реагира на тях.

Всекидневните атаки от страна на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на Република България и Асоциацията на прокурорите към медии, които си позволяват да бъдат критични по отношение на течащата процедура за утвърждаване на Иван Гешев като главен прокурор, не просто будят недоумение, но са и опасен опит за налагане на цензура, се казва в позиция на АЕЖ. От асоциацията подчертават, че опитите на прокуратурата да ограничава свободата на словото, противоречат на конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека, на българското и на европейското законодателство. В позицията се посочва, че „подобен истеричен стил на комуникация не подхожда на сериозна институция“, а опитът да се накарат критичните медии да замълчат не е безобиден и представлява опасност за демокрацията в страната.

Казва се още, че позицията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет показва дълбоко неразбиране на ролята на журналистиката и изобщо на философията на демократичното устройство на държавата. Медиите неслучайно се определят като „куче пазач“ на демокрацията. Едно демократично общество е невъзможно както без разделение на властите, така и без критични медии, които държат отговорни представителите и на трите власти, казват от АЕЖ.

От съсловната организация отбелязват още, че подобно неразбиране не е допустимо за хора, призвани да защитават интересите на държавата и нейните граждани, но заблуждението на членовете на Прокурорската колегия може да бъде обяснено донякъде с представата, която им е създала изкривената медийна среда в страната.

Това, че медийни групи, близки до властта, непрестанно величаят силните на деня, громят всички техни критици и единственият начин представител на управлението да попадне под критиката им е, ако загуби позиции, не означава, че ролята на медиите е да венцеславят хората с власт. Напротив, фактът, че една от най-важните позиции в държавата ще бъде заета без елемент на състезателност – след посочване на един-единствен кандидат, би трябвало да е силен стимул за всяка уважаваща се медия за разследвания, коментари и анализи във връзка с кадровата политика в прокуратурата, отбелязват от АЕЖ.

От асоциацията отбелязват, че е неприемливо материали да предизвикват заплашителни реакции от страна на орган като прокуратурата. Тъй като това е политика, налагана от заместник главния прокурор Иван Гешев, подписал една от въпросните позиции на Прокуратурата на Република България, Асоциацията на европейските журналисти – България, призовава членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да преразгледат решението си за номинация на Гешев и в духа на демокрацията да гарантират процедура, основана на състезателност, казват от АЕЖ – България. Срещу номинацията се изказаха редица политици и юристи, имаше и граждански протести.

В заключение от асоциацията предлагат да организират специални обучения за прокурори по медийна грамотност, в които да ги запознават с ролята на медиите, проверка на достоверността на информацията, разбиране на начина на журналистическата работа с източници и т.н.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране