18.12.2020 | 18:05
Пеевски с нов лобистки договор заради „проблеми в САЩ“
Това е BGR Group, с която Пеевски работи от 2017 г. и досега е платил за услугите ѝ над 900 хил. долара

Депутатът от ДПС, бизнесмен и издател Делян Пеевски отново е наел една от най-влиятелните лобистки компании във Вашингтон, за да му помогне с „проблеми в САЩ“, предаде „Свободна Европа“ в петък.

Това е BGR Group, с която Пеевски работи от 2017 г. и досега е платил за услугите ѝ над 900 хил. долара. Договорът отново е сключен от българската фирма „Авиора Консулт“ на адвокат Александър Ангелов, с когото Пеевски работи най-често. Контрактът е обявен на 16 декември 2020 г. пред регистъра на лобистите към Министерството на правосъдието и там изрично е посочено, че Ангелов действа „от името на Делян Пеевски“.

„BGR ще предостави услуги по правителствени въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни комуникациите с подходящи официални лица и ключови фигури в САЩ, в опит да помогне на г-н Пеевски с проблеми в САЩ“, пише в договора, подписан дистанционно – на 10 декември от Ангелов, на 12 декември – от Ед Роджърс, основател на BGR.

Предвижда се екипът, който ще помага на Пеевски за решаването на проблемите му в САЩ, да има отговорници за връзките с правителството и за връзките с обществеността. Първият ще е Том Лок, експерт по правоохранителна и разузнавателна дейност, с контакти в Министерството на правосъдието на САЩ, част от което е Федералното бюро за разследване ФБР, с Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Министерството на финансите, което е отговорно за налагането на санкции на чуждестранни лица.

Не е ясно какви са проблемите на Пеевски. Той, „Авиора Консулт“ и BGR още не са отговорили на поставените им от „Свободна Европа“ въпроси каква е причината Пеевски да потърси услугите на влиятелната лобистка компания.

Според публикувания договор тя ще получава в продължение на шест месеца по 30 хиляди долара. Предвижда се допълнително покриване на разходи като международни и вътрешни полети, настаняване, сметки от ресторанти.

Това не е първото партньорство между депутата от ДПС и BGR. „Авиора Консулт“ наума фирмата през 2017 г. след като бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев инициира процедура по т.нар. закон „Магнитски“ и изпрати документи срещу Делян Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Обвиняемият Василев тогава твърдеше, че посочените от него лица са присвоили 1.5 млрд. долара от КТБ с помощта на държавните институции.

По закона, кръстен на руския адвокат Сергей Магнитски, може да се налагат санкции не само срещу нарушетиле на човешките права, но и срещу лица на публични длъжности, съпричастни към корупция в големи размери. Санкциите по закона „Магнитски“ се налагат с подписа на американския президент и предвиждат забрана за влизане в САЩ и блокиране на движима и недвижима собственост на територията на страната.

Според американския специализиран сайт ForeignLobby, който следи регистрите на лобистите и техните договори, Делян Пеевски е платил на BGR малко над 900 000 долара за услугите от 2017 до 2019 г.

Новият договор на депутата от ДПС с компанията става факт дни, след като в началото на декември лобистката фирма от Вашингтон „Александрия Груп Интернешънъл“ (Alexandria Group International), наета от Атанас, Пламен и Христина Бобокови обяви, че Kомисията по вътрешна сигурност към американския Сенат разследва Пеевски за това, че се е опитал да прикрие нелегални плащания през посредници, за да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в САЩ.

Друго твърдение на наетите от Бобокови лобисти е, че сенатската комисия разследва лобистка фирма за вероятни нарушения на закона за регистрация на чуждестранните агенти.

От края на май Атанас и Пламен Бобокови, които от години имат сериозен бизнес с акумулатори и компанията им „Монбат“ е след най-големите в Европа“, са обвиняеми за незаконно съхранение на опасни отпадъци с протекцията на бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и участието на собственици на площадки за съхранение на отпадъци.

Бобокови смятат, че атаката на прокуратурата срещу тях е заради апетита на Делян Пеевски към техния бизнес.

ForeignLobby вижда връзка между това, че Пеевски точно сега наема лобистка фирма, и действията на братя Бобокови в САЩ. Изданието припомня, че Бобокови и съпругата на обвиняемия собственик на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков са наели също лобистка компания, за да информират американските законодатели за „криминалното превземане на държавата и бизнеса“ в България.

В момента Стайков е подсъдим пред Специализирания наказателен съд по обвинения за злоупотреба с еврофондове. Материалите по това дело бяха отделени от все още висящото разследване срещу него за данъчни измами, пране на пари и производство на цигари без бандерол,.

Освен инициативите на Цветан Василев и Бобокови, в Съединените щати има и друг сюжет, който е свързан с Делян Пеевски. Преди 2 години срещу него беше заведен иск в Южния район на Ню Йорк по закона РИКО, който преследва случаи на рекет и корупция. Искът е подаден от три фирми по повод провалена имотна сделка. припомня „Свободна Европа“.

Делата срещу братя Бобокови, Миню Стайков, Николай и Евгения Баневи, Ветко и Маринела Арабаджиеви и съиздателя на „Капитал“ Иво Прокопиев многократно са посочвани от главния прокурор Иван Гешев като истинската причина за всички критики срещу него и държавното обвинение. Същата позиция защитават и изданията на Делян Пеевски и гравитиращите около тях сайтове.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране