30.03.2013 | 16:13
Петков: Ами ако сигналът е активно мероприятие на Цветанов?
Правил съм много сериозни кадрови грешки, признава ексдепутатът от БСП

Румен Петков е роден през 1961 г. в Плевен. Завършва математика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Кмет на Плевен от 1995 до 1999 г. Депутат в 39-ото и 41-вото Народно събрание. Министър на вътрешните работи от началото на мандата на тройната коалиция до април 2008 г.

-Стартирахте, г-н Петков, предизборната си кампания с мегаскандал, определен вече като българския „Уотъргейт“. Убедени ли сте като партия в правотата на обвиненията срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов?

– Ще разделя нещата на две. Интересът на държавата предполага прокуратурата да приключи по най-бързия начин разследването, а технологично това е напълно възможно. Не е много в интерес на държавата да огласим пред всички с каква техника работят службите ни, защото тя става вече неизползваема. В момента ние сме казали на всички, които може да бъдат обект на работа с тази техника: „Момчета, гледайте много внимателно да не се яви такава кола около офиса ви, защото идва да ви поднесе изненада.“

– А на партньорските служби какво казваме с тези разкрития?

– Това е вторият въпрос – много е важно да се проследи във времето кога и как е придобивана такава техника. Защото, ако се окаже, че сигналът на г-н Станишев е резонен, това ще бъде злепоставяне, каквото България не е имала и преди 1989 година. Скандал, сравним със скандала за папата. Ако пък, не дай Боже, се окаже, че освен имена, фамилии и техника друго нямаме като аргументи, тогава партията ни ще бъде поставена в изключително критично състояние.

– Сбърка ли Станишев с процедурата по обявяването на данните по подслушването, ако е имало такова?

– Нещата трябваше да бъдат поставени по друг начин – не да се обявяват инициали, техника и граждани, а първо да се заяви, че материалът се внася при главния прокурор. Ваденето на инициалите на хора е много лоша услуга на тези момчета.

– Не трябваше ли Станишев да се консултира с вас, преди да излезе пред медиите?

– Предполагам, че се е консултирал с някого. Но не съм убеден, че ако консултантите са му дали този акъл, са били добронамерени. Ами ако този материал е активно мероприятие на Цветанов – какво правим? Първо трябваше да се помисли за крайния ефект от една такава „бомба“, преди тя да се обявява.

– В ефира на Би Ти Ви Цветанов предложи на Станишев облог – един от двамата да се оттегли от политиката в зависимост от истинността на сигнала. Станишев прие само да се извини, ако обвиненията му са неоснователни.

– Аз съм изключително притеснен и раздразнен от възможността да реанимираме политически Цветанов. Нека да приключи прокурорската проверка. Но ако ние реанимираме Цветанов – един достатъчно мразен човек, няма да мога да се събера в кожата си, няма да мога да го преживея.

– А вие казвали ли сте на пленума на БСП, че служители на МВР са привиквани в партийния офис на ГЕРБ?

– Да, казах го. В и с о к о поставени служители на професионалното ръководство на МВР са виждани как влизат в офиса на ГЕРБ. През последните три години и половина Цветанов използваше политически МВР.

– Вярвате ли на новата министърка?

– Познавам я, работил съм с нея. Коректен и почтен човек е. Но аз не съм убеден, че тя реално ръководи министерството.

– Трябваше ли Калин Георгиев и Флоров да бъдат уволнени?

– Да. Или по никакъв начин не биваше да са на работа в този период от време. И върху двамата тегнат немалко основателни подозрения.

– В БСП обсъждан ли е сценарий за непризнаване на изборите и при какви обстоятелства?

– Не съм участвал в такива разговори и не мисля, че такова обвинение е резонно.

– Не знам друг период в последните 23 години, когато месец преди изборите в БСП да зрее такова недоволство срещу ръководството и реденето на листите. Защо го допуснахте?

– Да, от 1990 г. насам не сме били в такова положение – от 31 избирателни района местните в о д а ч и , които са от територията на р а й о н а , са само 9. Един от колегите заяви по време на Националния съвет, че всъщност това е оценката за областните ръководства. Това поставя партията ни в неособено изгодна позиция. Водачите на листи са лични предложения на Станишев, нито са обсъждани в националния предизборен център, а пък Изпълнителното бюро е информирано един час преди пленарното заседание. Не е направен анализ какво ни е необходимо на територията на даден избирателен район, каква фигура би била добре приета и като профил, и като съдържание, и като тежест. Нямам обяснения защо на Станишев му трябваше да поеме цялата отговорност.

– Обвиняват Станишев в авторитарен подход. Вероятно по този начин той е искал да докаже, че той е лидерът, че от него всичко зависи в партията.

– Едноличното ръководство не е лидерски подход. Лидерът е този, който може да направи силен отбор. Когато решаваш нещата еднолично, това говори за друг тип проблеми.

В Гоцеделчевско социалисти били готови да дадат вота си за ДПС. Възможно ли е това?

– Това е много притеснително, но за съжаление е факт.

– В Търговищко пък са изпратили писмо, че не искат Георги Божинов. Как този човек ще прави кампания!?

– Аз съм ръководил предизборен щаб, знам каква е атмосферата. Да се каже, че сме решавали проблемите винаги безболезнено, няма да е вярно.
Но да стигнем дотам да направим невъзможна кампанията в определени райони, е много зле. И никога не е било!

– Създава се впечатление, че лидерът ви не се вслушва в критика?

– Има много сериозни въпроси и проблеми, които ние трябва като партия да обсъдим, но това ще стане след изборите. Сега цялата енергия на партията трябва да бъде насочена към подготовката и участието в изборите. И аз всичко, с което мога да бъда полезен на колеги на територията на страната, ще го направя с най-голямо удоволствие.

– Тези избори слагат край на вашето парламентарно присъствие. Как го преживявате?

– Не мисля, че много хора ще страдат. Сигурно има и такива, които го изживяват тежко и болезнено. Благодаря на всички приятели и познати, които изразиха подкрепата си за мен. Някои категорично и с болка, някои достатъчно внимателно, така че да се разбере. Но никой не е венчан за парламента.

– Защо се оказахте „старите лица“ вие – двамата Руменовци, а не Георги Божинов или Янаки Стоилов?

– Не мога да преценя. И двамата имат по-голям стаж от нас с Румен Овчаров. Това е преценката на Станишев.

– Голямата ви грешка днес като партия?

– Огромната ни грешка е, че вместо да смачкаме ГЕРБ с протестите, които заляха страната, ние започнахме да мачкаме себе си и да обясняваме кого ще махнем от листите и кого ще оставим. И допуснахме едва ли не Борисов да остане в опозиция. Голяма грешка бе, че вместо да обясняваме какво постигнахме през 2005-2009 и в какво се провали ГЕРБ през 2009-2013, ние направихме темата за старите лица основна за обществото. То вече не говори, че по време на нашето управление сме удвоили пенсиите, а че са махнати двамата Руменовци, не говори, че през 2005-2009 ние сме постигнали 26 млрд. евро инвестиции, а през 2013-а ГЕРБ практически ги занулиха. Пък и не бих нарекъл две нови лица в листите ни сериозно обновление.

-. Това са Таня Буруджиева и Явор Гечев. Вие подценихте Станишев. Овчаров го наричаше зайче, извадено от ръкава на еди-кого си, вие го критикувахте като несъстоял се лидер, а пък той ви отстреля един по един.

– Лично аз никога не съм го подценявал. Станишев е човек с много изчистено отношение към властта. Аз например нямам отношение към властта, за мен не е толкова важно дали ще бъда в парламента, или не. За мен е важно това, което виждам в очите на хората. И не се възприемам като отстрелян, защото в Плевен присъствието на БСП е на много високо ниво.

– Как си представяте парламент с ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“?

– Тежък, натоварен с една яростна партия като „Атака“, с едно агресивно устройство като ГЕРБ – защото ГЕРБ не са парламентарна група, те са устройство, те са инструмент. И ако БСП и ДПС не постигнат един много добър резултат, нищо добро не очаква страната.

– Как оценявате оставката на Борисов?

– Ако беше останал още месец на власт, ГЕРБ щяха да бъдат занулени.

– Борисов се оказа по-сериозен политик, отколкото вие, обиграните партийни кадри.

– Така е, казвал съм го много пъти. Борисов има невероятен инстинкт за самосъхранение и невероятен усет за пласиране. Той е като мушама – върху него пада кал и тя се стича, не остава нищо. Много хора смятат, че около него има някакъв митичен кръг от съветници, и дори спорят дали те са наши или чужденци. Това е смешно. Борисов взема сам важ ните решения.

– С какво ще се занимава Румен Петков след 13 май?

– Аз разбирам от обществена дейност, разбирам от политика, в някаква степен разбирам от сигурност и вероятно ще се занимавам с консултации в тази посока.

– Значи влизате в частния бизнес?

– Да. За съжаление никога не съм разбирал от бизнес и никога не съм се занимавал. Ако ми дадат две кутии цигари, е по-вероятно да пропуша, отколкото да ги продам.

– Остана ли ви горчилка от политиката?

– Аз съм ядосан на неадекватната ни реакция през първата година на управлението на ГЕРБ. Ние оставихме да се насади впечатление в обществото – убеждението, и то лично от Борисов и Цветанов, че тройната коалиция е нещо много вредно, нещо много корумпирано. Още тогава аз казах, че властта е голямото предизвикателство пред тях и че те ще се провалят.

– Отчитате ли свои грешки като политик, като министър, като депутат, като кмет?

– Правил съм много сериозни кадрови грешки. Някои от кадровите ми решения не просто се оказаха спорни, а направо неадекватни. Сигурно съм допускал грешки и в човешки план. Аз съм човек с характер, а понякога реакциите ми са малко прибързани и може би една идея по-категорични от необходимото. Не мисля, че съм правил системни грешки в тези години.

– Страхувате ли се за живота си? Имате ли заплахи?

-За съжаление – да. Последната отпреди няколко месеца.

Валерия Велева, „Преса“

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране