17.02.2013 | 12:08
Петрич се вдигна на бунт срещу ромите
Мургавите откраднали всичко, което съдържа желязо

За пореден път днес в Петрич се организира протест срещу набезите на ромите. Сигналите за кражби от частни имоти са ежедневни. Местните се оплакват, че им е откраднато всичко, което съдържа желязо – колци за лозята, панели и дори цели машини от неработещи цехове. Всеки ден патрулки се отзовават на подадени сигнали, ромите обаче стават агресивни, щом чуят обвинения.

„Кой си краде, нека отива да си намери. Ние си работиме, събираме пръчки да си палиме печките, а не отиваме колци да крадеме”, казва Надежда Кирилова пред btv. Тя твърди, че изкарва прехраната на семейството си с честен труд. „Аз съм по чистотата, работим си по чистотата и гледам си децата, семейството, мъжа ми работи. Българите много повече крадат, защото те не обръщат внимание, един на друг си крадат тука”, категорична е жената.

Десетки деца от гетото са ангажирани да осигуряват отоплението. „Ние отиваме за дърва. Ще съберем пръчки да запалим печките”, каза едно от тях.  Полето няма сигурна охрана, а само епизодично се обикаля от охранители. След зачестилите сигнали от общината обещават да назначат хора, които не само да пазят лозята, а и да съставят актове на нарушителите.

От полицията в Петрич предвиждат провеждането на проверки в района относно законното пребиваване на хората, както и относно строителството на постройки. От полицията признават, че проблемите с ромите са ескалирали, след като от съседна Гърция предприеха мерки по пресичане на кражбите на нашенци в северната част на южната ни съседка. Двама братя, собственици на автокъща, разказаха, че роми влизат редовно там, свалят части на колите и ги продават. Крадците дори успели да „обезкостят” цял ТИР.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране