19.01.2013 | 16:04
Пистолетът на атентатора засякъл
Октай Енимехмедов е влязал в НДК с бадж на младежката организация на ДПС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е пострадал тежко при покушението днес срещу него заради неизправния газов пистолет на нападателя Октай Енимехмедов. Той се е опитал да произведе изстрел, но пистолетът му засякъл. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанову който вече е в НДК, където се провежда Осмата Национална конференция на ДПС.

„По първоначалните данни има опит за произвеждане два изстрела. Нападателят е бил въоръжен и с нож. Той е успял да внесе оръжието благодарение на занижените мерки за сигурност. Нито един от делегатите не е минавал през скенери за оръжие“, обясни вътрешният министър. Докато обясняваше версиите на МВР, служители на НСО внасяха скенери, за да проверят делегатите след подновяване на конференцията.

В момента се установява всичко свързано с Октай Енимехмедов. Проверяват се неговите връзки, както и дали е споделял мотивите си и намеренията си с близките си. Назначени са експертизи , за да да се види дали има наличие на наркотици. „Това, което се знае към настоящия момент е, че баджът, който е притежавал, е от младежката конференция на ДПС от ноември 2012 г.”, каза още вицепремиерът.

Преди конференцията не са постъпвали нови сигнали или заплахи срещу Ахмед Доган. „За мен това е изключително неприятен инцидент – че един български турчин е посегнал на лидера на ДПС. Молбата ми е нека да не влизаме в импровизации по този случай“. Така той отговори на въпроса дали инцидента ще се отрази на представянето нта ДПС на парламентарните избори.

„За голямо съжаление през последните месеци има ескалация на напрежението. Някои политици говорят с цел противопоставяне на българското обществото. Нека се въздържаме към подобна агресия. Нека да бъде толератни към всички български гражданин, независимо от техния етнически произходи. Виждате, че по време на мероприятието на ДПС опитът за покушението, който беше направен, е направен точно от български мюсюлмани. Оттук нататък всеки един от нас трябва да знае, че не е застрахован от някакво инцидентно стечение на обстоятелствата, което да предизвика някакви коментира и спекулации. Молбата ми да не влизаме в импровизации по този случай,“ коментира Цветанов.

Срещу Октай Енимехмедов ще бъде повдигнато обвинение за опит за убийство и ще му бъде наложена мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране