28.07.2019 | 13:46
Почина синът на Райко Алексиев – Алекс Алексиев
Анализаторът приживе: Костов унищожи СДС, ГЕРБ е по-добрата алтернатива на БСП и ДСБ

Анализаторът и политолог Алекс Алексиев е починал. Тъжната вест съобщи във фейсбук профила си преди няколко минути Илиян Василев, който изказва съболезнования на семейството му.

Алексиев, син на бележития български писател и карикатурист Райко Алексиев и внук на Никола Алексиев, дългогодишен активист на ВМРО от Солун, е починал тази нощ.

„Много се гордееше с изложбата на баща си – Райко Алексиев – като изпълнен синовен дълг за момче, което никога не е имало баща.

Не зная дали хората разбраха какъв изключителен човек беше Алекс – и като интелект, като морал, като възрожденски дух и като изключителен професионалист. Аз имах тази огромна привилегия, за което съм благодарен на съдбата“, пише Василев.

Алексиев се кандидатира през 2014 г. за независим депутат, но не влезе в парламента. Синът на Райко Алексиев у нас бе известен като обществен и политически анализатор, коментатор, автор на книги. В последните години негови текстове и интервюта излизаха в различни български медии, бе председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Той бе твърд защитник на добива на шистов газ, дълги години е работил в корпорация RAND. Неговите анализи за националната сигурност на САЩ се използват от Пентагона и ЦРУ. Научен сътрудник е в института „Хъдсън“.

Алекс е емигрирал в САЩ през 1965 г. – 21 г. след убийството на баща му от комунистическата власт. Той следи отблизо актуалната обстановка в региона.

„За първи път от Втората световна война, преди две седмици границите на една европейска държава бяха променени с въоръжена сила. Голата агресия на Русия в Крим беше осъдена като флагрантно нарушение на международното право от целия свят. С изключение на България, където управляващите официално говорят двусмислици, но истеричните проруски брътвежи на базата на БСП показват съвсем ясно на коя страна са. Вредата, която тези хора причиняват на страната, е трудно измерима. Достатъчно е да кажем, че отговорни немски политици вече открито говорят, че приемането на България в ЕС е било грешка”, заявява през 2014 г. при кандидатирането си за депутат Алекс Алексиев.

“Според мен при алтернативите, които имаме, а те са ДСБ и БСП, ГЕРБ е по-добрата алтернатива защото те успяха да направят една макроикономическа рамка, която е доста стабилна. Нашата банкова система е много по-стабилна от всички останали в Европа. В момента дори и Франция се клати, което е доста опасно за Европа като цяло.

Кой е гробокопачът на СДС? Костов безспорно, той унищожи СДС като го превърна в партия. И това е факт, той дойде с такъв огромен мандат и фактически го похаби до такава степен, че СДС престана да съществува. Това което на мен лично не ми харесва е, че когато ти пропадаш по такъв начин както да кажем на президентските избори, колко взеха те – 60 000? Ако ти си истински лидер, ти си посипваш главата с пепел и се оттегляш. Това правят истинските лидери, е те изглежда, че сега се мъчат да си спасят топлите места в Парламента. Кауза пердута“, пише пък през 2013 г. Алексиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране