19.08.2019 | 6:00
Поредна отсрочка за новите касови апарати
Чак при третото отлагане Горанов разбрал, че сроковете били недостатъчни

Финансовият министър Владислав Горанов подписа миналата седмица поредното, трето, отлагане на сроковете за смяна на софтуера към касовите апарати, въпреки заканите си, че няма да прави нови отстъпки. Министерството на финансите публикува поредните промени в Наредба Н-18 за касовите апарати. Регистрираните и нерегистрираните по ДДС фирми, които ползват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ще могат да работят по досегашния режим до 31 януари 2020 г. Според сегашните правила смяната трябваше да стане до 30 септември.

Според мотивите към наредбата съществуващите софтуери са най-различни и изискват сложни технически решения, поради което съществуващите срокове са недостатъчни.

За предстоящата подмяна на касовите апарати и софтуера към тях се разбра на 15 февруари 2018 г. след скандал в бюджетната комисия в парламента. Първоначално се предвиждаше тя да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Впоследствие срокът се отложи за 31 март 2019 г.

След масов отпор на бизнеса заради проблемите, които създава промяната, финансовото министерство реши отново да отложи мярката за 30 септември. Бизнесът обаче се оплака, че и този срок е недостатъчен, поради което се наложи новото отлагане до 31 януари 2020 г. От 1 февруари компаниите трябва да работят с нов или актуализиран софтуер, който отчита продажбите в НАП до 5 минути и издава касова бележка с баркод.

Въвеждат се и отстъпки за средния и едър бизнес, при който основната част от плащанията минават по банков път, а минимален обем операции са чрез плащания в брой. На практика софтуерът на тези фирми няма да се налага да отговаря на новите изисквания, защото програмите им били много сложни, а рискът за укриване на оборот – минимален. Веднъж годишно тези фирми ще генерират „стандартизиран одиторски файл“, който ще съдържа данни за всички регистрирани продажби. Облекчените фирми ще имат и по-дълъг срок, за да се приведат в съответствие с наредбата – 31 март 2020 г. До същата дата се удължава и срокът за софтуера на електронните магазини. До момента в НАП са регистрирани над 15 000 електронни магазина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране