20.02.2013 | 21:05
Потрошиха банка в центъра на София
Централата на ЧЕЗ е окупирана от протестиращите срещу монополите

Разгневени протестиращи изпочупиха стъклата на офис на банка на столичния булевард „Раковски“. Сградата бе обстрелвана с камъни от тълпата при поредния протест срещу монополите. Това стана, след като бунтарите изненадващо решиха да тръгнат от Народното събрание към Министерски съвет и към централата на ЧЕЗ. По пътя си протестиращите обръщаха кофи с боклук, което символизира отношението им към българските политици.

Пред сградата на ЧЕЗ те бяха посрещнати от десетки полицаи. Хората скандираха „Българи-юнаци“, „Оставка“ и „Мафия“. Въпреки очакваните сблъсъци между протестиращи и полиция, както и между бунтарите и защитниците на Бойко Борисов, ексцесии до момента няма. Преди да поемат по „Раковски“ протестиращите няколко пъти прекосиха пространството между „Орлов мост“ и Парламента. Полиция около тях почти нямаше.

Протести освен в столицата има и в по-големите градове на страната. Около 500 души протестират за 11-ти ден пред сградата на EVN в Пловдив, те се движат по централните булеварди на града. Същевременно няколко десетки души са се събрали на контрапротест пред Централна поща в подкрепа на премиера Бойко Борисов. Пред сградата на електроразпределителното дружество един от протестиращите каза пред множеството, че това, че Бойко Борисов е подал оставка, не означава, че исканията им са изпълнени. Протестиращите освиркват и скандират „EVN вън“ и „Всеки ден ще е така, до победата“. За пореден ден те призовават полицията да се присъедини към тях. В района има засилено полицейско присъствие, но протестът протича мирно. В същото време един от организаторите на контрапротеста каза, че са тук, за да подкрепят Борисов и правителството и че искат то да изкара мандата си.

Протестното шествие във Варна блокира бул. „Владислав Варненчик”. Протестиращите скандират „Мафия” и „Българи юнаци”. Доста граждани продължават да се присъединяват към шествието. По-рано протестиращите обявиха, че отменят шествията си днес и утре. Протестиращите настояват депутатите да внесат в парламента предложения за свикване на Велико народно събрание с цел промяна в Конституцията. Тази промяна ще дава възможност на гражданите да отзовават избраните във властта. Протестът преминава изключително мирно. Има засилено полицейско присъствие. Протестиращите пред сградата на общината скандират оставка, като това е насочено срещу кмета на Кирил Йорданов. Сградата на общината е оградено от плътен кордон на жандармерията, като те не допускат протестиращите до сградата.

Около стотина души излязоха на протест пред сградата на електроразпределителното дружество ЕВН и в Бургас. Те протестират срещу високите сметки за електричество. С плакат „Г-н Борисов, моля Ви не ни оставяйте!” в Бургас протестираха и в подкрепа на премиера. Отначало протестът почна плахо, като хората се бяха събрали на отделни групички. Младеж от успоредно протестиращите за високите сметки за ток, обиди възрастен мъж, което нажежи страстите и се наложи да бъде изведен от Охранителна полиция.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране