08.02.2013 | 20:12
Потушават скандала в научния фонд с още 15 млн. лв.
Държавата няма да търси 14-те млн. лв., които бяха раздадени за проекти със съмнителна научна стойност
Снимка: МОНМ

Министерство на образованието и науката ще търси нови 15 млн. лв. за проектите, отхвърлени при последната сесия на Фонд „Научни изследвания“. Вместо да анулира конкурса, който стана причина за уволнението на Сергей Игнатов, просветното министерство ще назначи ново ръководство на фонда и рецензенти и ще преразгледа 628-те отхвърлени проекта. Това стана ясно след среща на новия министър акад. Стефан Воденичаров с ректори на висшите училища и БАН. Това на практика означава, че раздадените за проекти със съмнителна научна стойност и на близки до управата и бившия министър колективи над 14 млн. лв. ще си останат за тяхно ползване.

Имам надежда, че може да се формира сума, измерима с тази, която беше за тази конкурсна сесия и с новите журита, с новото ръководство с преработения правилник да се направи ново класиране, обясни министърът. Той не уточни откъде ще се вземат парите. Новият министър заяви, че не може да се намесва в работата на фонда. Докато съществува този правилник, са ми вързани ръцете, призна акад. Воденичаров. Според закона за насърчаване на научните изследвания обаче министърът на образованието контролира дейността на фонда. Юристи от парламента препоръчаха образователното министерство да поиска чрез съда запор на сметките на класираните колективи като обезпечение на бъдещ иск.

Днес финансовият министър Симеон Дянков заяви, че Фонд „Научни изследвания“ трябва да бъде закрит. Вместо него било по-добре да се създаде дирекция към Министерство на образованието и науката.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране