16.02.2013 | 20:17
Прецаканите се огледаха и разбраха, че са много
Представителите на властта реагираха като пътници в купе, в което някой се е изпуснал
Тема

Слабата памет на населението дава сила на монополите. Ако дори само веднъж забравиш да си потърсиш правата, тези мили властелини моментално се абонират за твоето търпение и продължават да те наказват с обсебване колкото им позволиш. При политиката, слава Богу, има някакъв цикъл, ново раздаване на картите. Докато при монополите можеш единствено да хвърлиш картите и да откажеш да играеш.

Само че тази зима нещо се случи и системата изпуши. Прецаканите хора се огледаха и разбраха, че са много. Когато хората разберат, че не са сами, няма сила, която да ги върне назад. В един спонтанно организиран митинг срещу надписаните сметки за тока можеш да протестираш срещу всичко – срещу инфлацията, дефлацията, магистралите, магистратите, срещу взимането на подкупи и даването на подкупи, срещу политиците, които управляват, срещу политиците, които са управлявали и пак искат да управляват… Всеки може да го отнесе, защото пред народния гняв няма невинни. Министър Добрев беше замерян със снежни топки, а Меглена Кунева беше погната от благоевградския митинг срещу ЧЕЗ, защото хората се сетиха за онези, които извършиха приватизацията.

После вълната на бунта заля цялата страна – оказа се, че всяко електроразпределително дружество живее с чувството, че е само на пазара. Което не е далече от истината. Ако откажеш да платиш парното, взаимоотношенията с топлофикацията може да се изясняват с години, докато при неплащане на тока веднага оставаш на тъмно. Силата на шалтера прави монополистите неотстъпчиви – първо трябва да платиш, а после да обжалваш…

Представителите на властта реагираха като пътници в купе, в което някой се е изпуснал. След първоначалното оглеждане и ослушване се премина към лесната формула – докато се търси най-доброто решение, да бъде приложено най-лесното. Така шефът на ДЕКВР стана бивш, а всички контролни служби се хвърлиха да проверяват, сякаш за първи път чуваха, че се надписват сметки. Не е важно какво се проверява, важно е да се създава чувството, че държавата работи. Така беше установено, че от тестваните в лаборатория по метрология и стандартизация  3 (три) електромера единият е грешен. Някои вестници написаха, че всеки трети електромер греши сметките, което даде допълнителен импулс на мислителите във Фейсбук.

От цялата патардия се родиха няколко безумни надцаквания – Станишев, който изчисляваше успеха си като премиер чрез чуждите инвестиции, заговори за национализация, Волен Сидеров се обиди, че е направил предложението пръв, а доведеният му син Димитър Стоянов рапортува, че вече имат сто хиляди подписа за референдум по тази тема. На спонтанните митинги все по-организирано започнаха да се появяват байраци на ВМРО и „Атака”, а в интернет взеха да се задават въпросите защо циганите не протестират. Дали защото токът им не е поскъпнал, или защото така и така не го плащат? Дори се чу и конспиративна теория, според която надписването е заради опростени сметки в махалите по молба на властта. Защото идвали избори и т.н.

Само президентът не пророни дума. Навярно е решил, че това не засяга конкретните му задължения. Може би е прав. Хората не се нуждаят толкова от помощта му, колкото от чувството, че могат да разчитат на него…

Loading...

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    президента се показа че е боклук,долна подлога

  2. Анонимен каза:

    bokluci

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране