10.02.2019 | 8:13
Предлагаме терена на „Кремиковци“ за завод на „Фолксваген“
До края на февруари немският концерн събира предложения от страните, които искат да приемат планирания нов завод

Теренът на бившия металургичен комбинат „Кремиковци“ може да бъде избран за място на бъдещия завод на автомобилния гигант „Фолксваген“.

До края на февруари немският концерн събира предложения от страните, които искат да приемат планирания нов завод. България, пише в. Капитал, смята за предложи терена на „Кремиковци“ на германците, които се готвят да инвестират 1,4 млрд. евро в Източна Европа. България не е единствената страна, която се бори за бъдещия автомобилен завод. Конкуренти са й Турция, Сърбия и Румъния. Според информация на Капитал обаче вариантът с Турция е отпаднал по икономически причини.

За намерението на „Фолксваген“ се разбра в края на миналата година от публикации в германската преса. Тогава производителят обяви, че иска да премести чешкото производство на друго място. А заводът на „Шкода“ в Касини, Чехия да поеме сглобяването на Volkswagen Passat, Skoda Superb и Kodiaq.

Заради високите изисквания към локацията от вариантите за терени у нас са останали два – земите на бившия металургичен гигант „Кремиковци“ край София, сега собственост на Първа инвестиционна банка, и терените в индустриалната зона на Пловдив. В потвърждение на това по терените в „Кремиковци“ тече разчистване, твърди Капитал.

Предвижда се заводът да е с капацитет 1000 коли на ден, което ще превърне страната, в която ще бъде най-големият производител на автомобили в ЕС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране