28.02.2013 | 13:51
Спряха сделка с цигулка „Страдивариус“ и картини
Ром от Мешерето искал 300 000 евро за нея
Снимки: МВР

Антимафиоти предотвратиха сделка с движими културни ценности с изключително висока материална и културно-историческа стойност, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията на служителите на секторите „Трафик на културни ценности“ и „Трафик на хора“ в ГДБОП е проведена вчера. В резултат на разследването е предотвратено осъществяването на сделка с движими културни ценности с изключително висока материална и културно-историческа стойност. По първоначални данни част от вещите са предмет на кражба.

Платно

Сделката била пресечена в момент на среща в дома на Л.М. /66г./ – член на Мешерето, криминално проявен. Той тъкмо уговарял с клиент, доведен от посредника М.К. /47г./ – също криминално проявен, продажбата на цигулка на цена над 300 000 евро. Цигулката носела знака на известната италианска фамилия Страдивари – производител на най-редките и ценни екземпляри в лютиерното изкуство. В света са запазени общо около 600 инструмента, произведени от Антонио Страдивари до 1737г.

Платно1

Веднага било предприето претърсване на адреса в София, където антимафиотите открили 7 картини на европейски художници, изрязани от рамките, увити в плат и приготвени за транспортиране. С полицейска мярка за 24 часа е задържан М.К. Образувано е досъдебно производство по описа на ГДБОП. Предстои назначаване на експертизи. Работата по случая продължава.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране