28.01.2019 | 12:15
Президентът поиска разследващите да ”навлязат в старателно отбягвания периметър на властта”
Ще създам съвет, който да изработи алтернатива на застоя, каза той

Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. 

Това заяви Румен Радев при отчета на втората година от мандата му като президент. Той поиска прокуратурата, МВР и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да ”навлязат в старателно отбягвания периметър на властта” и да бъдат създадени разширени механизми за контрол, които да проверяват за скрито придобиване на фирми и свързани лица, а не само да се попълват имотни декларации.

”Необходима е радикална промяна на политическата среда и стила на управлението”, каза още Радев. Той съобщи, че ще формира към президентската институция Съвет за стратегическо развитие на България, който да разработи алтернативи на застоя. 

Според него президентската институция е била последна бариера пред лобисткото законодателство. Радев напомни, че е наложил вето на 7 закона.

За пореден път президентът разкритикува процедурата за избор на нов тип изтребители и решението на кабинета да започне преговори със САЩ за закупуване на F-16. Според него се е провел ”бутафорен” конкурс и управляващите са опорочили модернизацията на армията.

Радев отчете, че е бил на 19 събития в чужбина, а 12 държавни глави са посетили България. Той изброи всички постигнати успехи в отношенията и с Балканските държави. И отчете, че посещението му в Москва е възстановило политическия диалог с Русия.

Свободата на словото е обект на преследване. Последните критични гласове в българския ефир се притискат с инструментите на властта, заяви президентът. 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране