23.03.2019 | 0:01
Привличането на един войник струва 100 лева реклама на военното министерство
Кампанията ще обхване общо 29 града и ще включва демонстрация на военна техника, концерти и други събития

Кампанията на военното министерство „Бъди войник“, която има за цел да извади армията от кадровия колапс, досега е струвала близо 33 хиляди лева с ДДС, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той отчете, че от началото на годината благодарение на кампанията във военните окръжия са подали документи 341 души. Грубата сметка показва, че привличането на един кандидат е струвало около 100 лева в реклама. От МО обявиха по-рано тази седмица, че за 185 свободни длъжности в Сухопътните войски, са подали документи над 340 кандидати.

Ако информацията е вярна, това е промяна в тенденцията, тъй като за някои от последните конкурси за някои места дори нямаше кандидати. Каракачанов обясни, че кампанията ще обхване общо 29 града и ще включва демонстрация на военна техника, концерти и други събития. В отговор на парламентарен въпрос той каза, че МО няма договори с медии, които да отразяват приоритетно работата му.

Той разчитал на ведомствените медии – Военния телевизионен канал, вестник „Българска армия“ и сайта на министерството. Каракачанов отчете още, че през 2018 г. за пръв път в Българската армия има повече постъпили военнослужещи отколкото напуснали. В момента около 6000 места за военни са незаети дори според официалната информация. Публична тайна е, че част от поделенията съществуват само на хартия, а военните открито се оплакват, че заради недостига на хора, вече рискуват живота си при изпълнение на задълженията си.

Освен ниските заплати има и други проблеми, които отблъскват хората от професионалната военна служба. Това са неясните критерии за израстване в йерархията, липсата на предвидимост, намаляващият авторитет в сектора и други. Каракачанов обясни обаче, че с кампанията МО иска да възвърне авторитета на професията и да я популяризира. По думите му големите армии на държави-членки на ЕС, НАТО и Русия имат подобни практики.

Военният министър Красимир Каракачанов и екипът му решиха да се борят с кадровия колапс и като въведат възможност за доброволна казарма. Те разчитат част от привлечените доброволци да продължат и като професионални войници. Досега обаче публично не е представен законопроекта за доброволната служба, въпреки че Каракачанов твърди, че вече е подготвен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране