01.08.2019 | 18:49
Прокуратурата пусна видеа и записи от разследването срещу „ТАД Груп“
Фирмата се опитала да пробие системите на общо 49 търговски дружества

аст от доказателствата, които до момента са събрани по делото за хакерската атака срещу НАП, днес бяха публикувани на сайта на Прокуратурата. Пуснати са видеа и записи от охранителни камери, както и част от показанията на свидетел.

Според информацията на обвинението, „ТАД Груп“ е опитала да пробие системите на общо 49 търговски дружества. Целта е била след това да бъдат привлечени като клиенти на фирмата. Знае се, че компанията се занимава с киберсигурност.

Припомнаме, че собственикът на „ТАД Груп“, търговският директор на фирмата и един от служителите й – Кристиян Бойков, са обвинени по делото за пробива в НАП. Вчера собственика Иван Тодоров бе пуснат под парична гаранция от 100 000 лева.

Доказателствата на прокуратурата показват също, че Кристиян Бойков е ползвал на телефона си секретен чат с наименование „Бивол“. От разговор между него и търговския директор Георги Янков пък е публикуван разговор, в който Бойков казва: „Бивол“ разполагат с информацията от две седмици. Правителството трябва да се свали с всички“.

Публикувани са и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени в цялост на Специализирания наказателен съд: „Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиенти.“.
Относно личните данни на магистрати, такива са събирани основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: “ Ne se chistiiiii“.

Съобщението на прокуратурата вижте тук:

https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/pressyob-sht-enie-37

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране