02.08.2019 | 16:09
Протест в България: Обесете нас, прасетата не даваме
Протестиращите не вярват на обещанията на управляващите, че ще ги компенсират

Публично да ме обесят или убият на площада“, прасето няма да дам да се заколя. „Мен да заколят и готово“. „В никакъв случай няма да убиваме прасетата, все едно да убият децата.“ „Ще си платим глобите, но няма да пуснем никого в дома си.“

Това са част от заканите на протестиращи от села в областите Пазарджик, Пловдив и Плевен, от които държавата иска да заколят домашните си прасета заради африканската чума. Те не вярват на обещанията, че ще бъдат компенсирани неясно кога, защото няма нищо „черно на бяло“, а само думи. Това се разбра от излъчените репортажи по бТВ и Нова телевизия.

Бунтът на 31 кмета от област Пазарджик срещу избиването на домашните прасета продължава. Това става въпреки преговорите със земеделския министър Десислава Танева, които продължиха до 19 часа в четвъртък вечерта. В резултат на преговорите срокът за умъртвяване на животните бе удължен със седмица.

„Ще продължим протеста и няма да съдействаме на органите. Няма да заколим прасетата, докато не получим ясно информация как хората ще бъдат обезщетени“, заяви Андон Андонов, кмет на село Хаджиево, област Пазарджик. Според него компенсацията трябва да бъде най-малко 1000 лв. на прасе.

Срокът за доброволно избиване на прасетата изтече

До 2 август стопаните на домашни свине в т.нар. обекти „заден двор“ трябваше да ги умъртвят доброволно в областите Ямбол, Хасково, Стара Загора, Шумен, и Сливен.

Заповедта за клане на животни от личните стопанства е в сила за общо 18 области.

Единствено за област Пазарджик срокът за умъртвяване на свинете беше удължен до 11 август след спешната среща на стопани със земеделския министър Десислава Танева в четвъртък.

Съгласно указания, изпратени от областните управители на Ямбол, Хасково, Стара Загора, Шумен и Сливен за прилагане на превантивни мерки за предотвратяване разпространението на болестта африканска чума по свинете, общинските кметове трябваше да информират стопаните, че в срок до 2 август (петък) следва да извършат доброволно клане на животните.

Териториите на тези области попадат в 20-километровите охранителни зони около индустриални свинекомплекси.

Мярката беше въведена с писмо на министър Десислава Танева по повод проведеното на 29 юли заседание на Централния епизоотичен съвет и взетите на него решения.

След изтичането на определения за петте области срок – 2 август, както и за област Пазадржик – до 11 август, ще се пристъпва към принудително умъртвяване на животните от органите на Областната дирекция по безопасност на храните.

Собствениците на прасетата пък са заплашени от глоба до 1000 лева, ако бъдат установени нови животни за отглеждане в шестмесечния карантинен срок. На същата санкция подлежат и заловени прасета, които нелегално се транспортират между селищата.

Протестиращ: Да дойде Бойко Борисов и да ми даде половината от заплатата си

В 31-о села в област Пазарджик, осем в област Пловдив и едно в Плевен обаче отказват да заколят домашните си свине.

Някои от тях всеки момент трябва да родят и по закон е забранено избиването на бременно животно, обяснява ветеринарният лекар Евгени Гочев от плевенското село Аспарухово пред Нова телевизия. Той е категоричен, че няма да позволи да бъде умъртвена свинята майка. Обяснява, че от две години се бори с Областната дирекция за безопасност на храните в Плевен да регистрират животното му, но засега безуспешно. От там пък твърдят, че не е подавал заявление.

Ветеринарният лекар е дал проби за изследване от свияната майка. Те са отрицателни и не е болна, каза Евгени Гочев. Показва, как спазва и мерките за биосигурност, защото е наясно с правилата, процедурите и законовите разпоредби.

„Да дойде Бойко Борисов и да ми даде половината от неговата заплата веднага“, тогава може да си заколям прасето, казва мъж от село Хаджиево, област Пазарджик, пред Нова телевизия.

Друг недоволен предупреждава да не им пращат полиция, иначе „публично да ме обесят или убият на площада“.

„В никакъв случай няма да убиваме прасетата. Все едно да убият децата“, казва видимо ядосана жена. Обяснява, че така преживяват през зимата – с месото от прасетата.

„Това е срамота! Това е убийство…Мен да заколят и готово“, казва жена от село Крушево, област Пловдив, пред бТВ.

Жителите на селото трябва да заколят прасетата си, защото попадат в 20 км охранителна зона на комплекса в село Белозем, но отказват да го направят.

На същото мнение са и стопаните от други 7 села в община Първомай. Аргументът им е, че не е преминала ветеринарна проверка, която да установи дали има чума. Такава обаче не е необходима, защото попадат в 20-километрова охранителна зона от голям свинекомплекс.

„Ще си платим глобите, но няма да пуснем никого в дома си“, казва млада жена. Други я репликират – „нищо няма да им плащам“.

„Не мога да изкажа друга позиция освен тази на държавата“ (а тя е че домашните прасета трябва да се избият – бел. ред.), казва кметът на община Първомай Ангел Папазов. В същото време обяснява, че „местната власт трябва да е с хората“ и затова е на протеста. Освен това трябва да предаде исканията на съгражданите си до управляващите в областния център Пазарджик и до властта в София.

„Това изригна за четири, пет дни като вулкан. Да направи отсрочка (земеделския министър – бел. ред.) поне за три месеца. Купили сме прасета и фуражи“, каза протестиращ в Крушево.

Днес стана ясно, че и домашните свине в софийските села Мировяне и Мрамор също трябва да бъдат умъртвени, защото попадат в 20-километровата зона около индустриална ферма.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране