05.03.2013 | 7:22
Протестите докараха вълна от самоубийства
Само в София самоубийците са 129

Изпълненото със страсти време на протести увеличи броя на самоубийствата, и то в градовете, които са най-активни в недоволството срещу монополите и бедността. Това сочат данните на Спешна помощ и полицията във Варна, София и Благоевград.

След смъртта на самозапалилия се Пламен Горанов от Варна стана ясно, че в града е скочил броят на самоубийците. Мъж на 43 г. се хвърли от Аспаруховия мост, а в неделя друг младеж се гръмна в главата.

По петима се хвърлят от същия мост всеки месец.В дните на протести средно по двама души се самоубиват в града. В София от началото на годината досега край на живота си са сложили 129 души, а други 21 са опитали, твърди „Труд“.  Полицаите в столицата признават неофициално, че не помнят такъв бум, особено през зимата. Само миналия петък 10 души са посегнали на живота си, като трима от тях – с пистолети. Фаталните 13 души са загинали от собствената си ръка и в Благоевградско за около 3 месеца. Броят им може да не изглежда стряскащ, но е огромен на фона на обичайните случаи в този район на страната.

И полицаите в Благоевград признават, че има бум на самоубийствата, и то преди “сезона”, който е през пролетта и есента. Най-много хора напускали този свят заради проблеми с парите. Те обикновено са на възраст между 38 и 52 г.  В Пловдив само двама души са сложили край на живота си от началото на 2013 г., но единият случай е драстичен – 32-годишният военен Георги Тепавичаров изби семейството си и се гръмна. Причината – проблем с връщането на кредит.

“В най-тежката криза в Гърция, която бе през март и април м.г., самоубийствата там са се увеличили сериозно. Напълно възможно е нещастните случаи от последните дни у нас да са начало на черна тенденция”, коментира проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия.

Тя посочи, че не само хора с депресия, но и такива, които отговарят за битието на свои тежко болни близки, са смазани от отговорностите и затова също търсят спасение, като посягат на живота си. В клиниката по психиатрия на проф. Миланова, която е в Александровска болница, от началото на годината има сериозен скок на болните (даже се стигнало до връщане на пациенти), а 30% от тях са с риск за самоубийство. Топлото време също си казвало думата и тласкало депресираните към крайната мярка.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране