23.07.2019 | 0:46
Протеже на Цацаров ще е 99.9% новият главен прокурор
Бъдещият шеф на държавното обвинение блести с остър език и неспособност да открие следа от Пеевски във фалита на КТБ

Зам.-главният прокурор Иван Гешев, който допреди два месеца твърдеше, че има 0.1% шанс да участва в надпреварата за шеф на държавното обвинение, вече е единственият – и поне към момента, безапелационен кандидат за поста. Кандидатурата му бе издигната единодушно от всички членове на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) и подкрепена от настоящия му началник Сотир Цацаров.

От ВСС дадоха да се разбере, че друга кандидатура няма да има. Единственият вариант е кандидат да бъде предложен от правосъдния министър Данаил Кирилов, който наскоро заяви, че няма да се възползва от това си правомощие. Дори и състезанието да не е с „един кон“, вторият кандидат би имал малки шансове.

Към момента Гешев има подкрепата на 11 членове на ВСС и му трябват още 6 гласа, за да получи поста. Толкова са членовете на парламентарната квота, която по традиция гласува заедно с мнозинството. Според неофициална информация Гешев има и още един глас „резерва“, ако някой от парламентарната квота не го подкрепи.

Има само два варианта Гешев да не стане главен прокурор – по чудо да не събере нужните гласове или президентът Румен Радев да не подпише указ за назначаването му. И двата са малко вероятни. Дори ако държавният глава откаже, ВСС може да го гласува втори път и тогава връщане няма.

Един ще ги владее

За разлика от предишния избор, когато Сотир Цацаров имаше двама конкуренти – шефът на следствието Борислав Сарафов и съдията от Върховния касационен съд Галина Тонева – сегашната процедура изглежда напълно предрешена. Това обаче не тревожи кадровиците на Темида от Прокурорската колегия, която е доказала, че е изцяло доминирана от Цацаров.

Неговият мандат изтича през януари 2020. Процедурата по избор на нов главен прокурор започна миналата седмица. По неофициална информация на Mediapool предварително е било известно, че фаворитът на Цацаров е именно Гешев, налаган от него като лице на всяка акция.

Премиерът Бойко Борисов обаче е предпочитал някой по-балансиран и ненабиващ се на очи кандидат. Човек, който би върнал на държавното обвинение имиджа от времето на Борис Велчев, без да е необходимо да се правят някакви сериозни реформи, но пък да се отклони вниманието на обществото и ЕС от проблемите в съдебната власт у нас. По неофициална информация на Mеdiapool, Борисов дори е смятал, че за поста е нужна жена, но признавал, че в крайна сметка последната дума ще е на „корпулентното момче“, чийто желания се изпълняват безотказно.

Кандидатът е един, за да ни обвинят в имитация на конкурентност

Говорителят на Прокурорската колегия Даниела Машева обясни, че е по-важно да се предложи стойностна кандидатура, а не колко човека ще се състезават: „Няма значение дали ще бъдем критикувани за това, че е състезание с един кон. Знаете, че когато кандидатите са повече от един, бихме били критикувани за това, че едва ли не процедурата е предварително режисирана от нас и просто имитираме конкурентност и състезателност. Така че считаме просто да се обединим около тази кандидатура и да се случи избор на датата, която е предвидена“.

Страсбург не е проблем

Членовете на ВСС не виждат проблем в зрелищните акции, които провеждаше специализираната прокуратура под ръководството на Гешев. Напротив, постигнатите резултати се отчитат като плюс. Една от емблематичните в това отношение операции – по задържането на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, която бе държана на с белезници на тротоара часове наред, доведе до жалба в Европейския съд по правата на човека. Това не е направило впечатление на 11-те членове на ВСС, номинирали Гешев. Тъкмо обратното – логиката е, че колкото по-шумна и показна е акцията, работата на магистратите е пред очите на обществеността.

„Стилистиката на работа на специализираната прокуратура можем да кажем, че е съобразена със закона. В прокурорската колегия не отчитаме като никакъв негатив подобен начин на провеждане на тези акции. От една страна се цели работата на прокуратурата да бъде прозрачна, оказва се, че в един момент тази прозрачност става предпоставка за подобни критики, но всъщност за нас е много важно да има откритост“, заяви Машева.

След известно мислене се съгласи

Не стана ясно на какво се е дължи обратът при Гешев, който преди четири месеца съобщи, че е 99.9% сигурен, че няма да се кандидатира . Преди номирирането му в понеделник той е имал дълга среща с цялата Прокурорска колегия. Според Машева Гешев се е съгласил да участва след известно мислене.

Кандидатът вече няма проблем и по друга линия – връзката на жената, с която живее, с предишен съдружник на бизнесмена Александър Ваклин, основен свидетел срещу Иванчева. Гешев бе проверяван от съдебния инспекторат и КПКОНПИ, но от думите на Машева стана ясно, че проверката е приключила без констатация за нарушения. При представянето на кандидатурата бяха изтъкнати добрите резултати на спецпрокуратурата, която Гешев ръководеше до миналата година. Бяха споменати няколко международни акции, но не и резултати в България. Машева не можа да каже колко осъдителни присъди за корупционни престъпления е постигнала спецпрокуратурата под ръководството на Гешев, но заяви, че тази информация е налична на сайта на прокуратурата.

Много лафове и никакъв Пеевски

Гешев, който в момента е зам.-главен прокурор и наблюдаващ прокурор по едно от най-важните дела – това за фалита на КТБ, го сравни при внасянето му в съда преди две години като „да кацнеш на Луната с дизелов двигател“. Гешев твърди, че е най-запознатият със схемите около КТБ, но не можа да намери нито едно доказателство за връзка на депутата от ДПС Делян Пеевски и бивш ортак на собственика на КТБ Цветан Василев с фалиралия трезор. Попитан защо Пеевски не е бил разпитван, Гешев отговори, че не са разпитани и Путин, и Обама.

Наскоро срещу Гешев бе подаден сигнал в комисията за защита от дискриминацията, защото заяви, че осъденият заедно с Иванчева Петко Дюлгеров си променил показанията, както правели и циганите. Нарушения не бяха открити.

След това, в отговор на годишния доклад за състоянието на правата на човека, изготвен от Българския хелзинкски комитет, Гешев изпрати две книги – „Под игото“ на Вазов и „Разкази“ на Йовков. Вътре бе отбелязал и специални пасажи.

Медиапул

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране