04.03.2013 | 10:13
Проверяват Митко Каратиста за пране на пари
Чакат Димитър Стефанов да се върне от Швейцария, за да го разпитат

Антимафиоти от ГДБОП правят предварителна проверка на приближения на ГЕРБ Димитър Стефанов, известен като Митко Каратиста“. Той е член на Надзорния съвет на ЧЕЗ-България, назначен там от правителството на Бойко Борисов. Проверката се извършва по сигнали до ГДБОП за участие на Каратиста в схеми за пране на пари, измами с ДДС и реализиране на корупционни практики при изпълнение на държавни поръчки. Срещу Стефанов е изпратен сигнал и до комисията по борба с корупция в парламента, ръководена от Яне Янев.

Антимафиотите обаче все още не са разпитали Каратиста, защото той се намира от две седмици в Швейцария. Очаквали го да се прибере у нас следващата седмица, пише в. „Преса“, потвърждавайки информацията, която циркулира във „Фейсбук“ от десетина дни.  Справка в регистрите показва, че Димитър Стефанов е назначен в Надзорния съвет на „ЧЕЗ-България“ ЕАД на 20 октомври 2009 г. Като представител на държавата е такъв и до момента.

По същото време в публичния регистър на Народното събрание Димитър Стефанов е вписан като нещатен съветник на депутата от 25-и софийски избирателен район и председател на ГЕРБ-„Надежда“ – Иван Божилов. Името на депутата нашумя по време на местните избори през 2011 г. Божилов бе заснет да пренася с чували с изборни книжа заедно с колегата си от парламента Станислав Стоянов.

Според публикации в медиите Стефанов е бивш шофьор на бизнесмена Румен Николов-Пашата, спряган за близък до премиера в оставка Бойко Борисов. Именно заради обща фирма между двамата обвиняват Каратиста и в конфликт на интереси. Защото, когато е назначен в ЧЕЗ, той управлява фирма „Омега 96“ и я напуска чак на 26 юли 2011 г., като близо две години съвместява и двете функции. „Омега 96“ е собственост на Румен Николов и е прехвърлена на Стефанов през 2005 г.

Приятелката на Стефанов Татяна Георгиева, с която той живее на семейни начала и имат дете, е висш кадър на ГЕРБ в столицата. На последните местни избори Георгиева бе трета в листата за съветници на партията на Бойко Борисов в столицата след Андрей Иванов и Малина Едрева. В момента Татяна Георгиева е шеф на постоянната комисия по обществен ред и сигурност в Столичната община, въпреки че е е завършила педагогика. Дамата е и координатор на ГЕРБ за 25-и многомандатен избирателен район в София. Прозвището на Стефанов – Каратиста, идва от дългогодишните му занимания с този спорт. Оттам се познава и с Пашата, и с Алексей Петров.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране