05.02.2019 | 0:01
Река Чая заплашва да залее Катуница
Подпорната стена е поддала

Подпорната стена на река Чая в района на село Катуница е поддала и има сериозна опасност водата да залее населеното място. За това алармира кметът на Садово Димитър Здравков пред радио „Фокус“.

Още в петък е изпратена комисия от „Напоителни системи“ ЕАД и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, която да обходи района и да направи оценка на състоянието на съоръжението. Вероятно областният управител на област Пловдив ще издаде заповед, с която ще се даде възможност да се работи вътре в реката с цел стената да не падне изцяло, добави Здравков.

Има опасност, ако стената поддаде, тя да залее къщите в селото, които се намират на 60 метра от реката. Там се намира и старото земеделско училище, предупреди кметът. В годините назад, преди около 100 години, селото е заливано от реката. Опасността е реална, изхождайки от това, че над Чепеларе и Пампорово има сняг и според прогнозата за времето ще има затопляне и ще започне снеготопене, посочи Здравков. По думите му общинската администрация е подала сигнал до съответните институции.

Има реакция от институциите и се надяваме, че в най-скоро време ще започне работата и няма да се стигне до кризисен момент, отбеляза кметът на Садово. Според него трябва да се измести реката навътре в собственото си корито и оттам нататък машините да възстановят подпорната стена, доколкото е възможно, да се натрупат скални маси, които да не позволяват реката да обрушва брега. Здравков каза още, че в момента Общината разполага с един автомобил, с който се обхожда поречието на реката, като предстои закупуването на още един.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране