12.09.2019 | 12:35
Решетников: Шпионският скандал в България е част от по-голяма кампания на НАТО
Само преди дни и Мария Захарова обвини Алианса заради поведението на Полша и обяви, че всичко е по учебна програма на НАТО

Шпионският скандал с Русия е част от голяма кампания, в която всеки член на НАТО трябва да участва, обяви в интервю за БНР бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания генерал Леонид Решетников. На въпрос как скандалът ще се отрази на планираното посещение на външния министър Екатерина Захариева в Москва Решетников отговори:

„Засега влияе много лошо, но до октомври има още много време. Ако посещението е утре, то ще се провали. Трябва да контактуваме на всяка цена, но все пак да не го разваляме преди да е започнало. Това е най главното“.

Решетников, който е сочен като основна фигура в шпионския скандал, смята, че в България е задействан американски план. „Предполагам, че България като член на НАТО трябва да се подчинява на някакви други наредби. И затова е тази атака, защото русофилите са все пак една голяма част от българския народ. Техните противници трябва да ограничат тяхната дейност“, каза той.

На Леонид Решетников беше забранено да посещава България в следващите 10 години във връзка с делото за шпионаж срещу председателя на сдружението „Русофили“ Николай Малинов, припомня Националното радио.

НАТО стои зад решението на Полша да не кани Русия на събитията във Варшава, отбелязващи годишнината от избухването на Втората световна война. Това заяви само преди дни и говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

„Там имаше класическа кампания. Абсолютно съм сигурна в това, защото разполагам със съответните данни, според предварително разработената учебна програма на НАТО. Всичко това бе информационна кампания и имаше абсолютно грозно, много опасно пречупване във Варшава“, подчерта Захарова, говорейки в рамките на Източния икономически форум във Владивосток. Тя нарече събитията във Варшава „колосален фарс, който надхвърля границите на допустимото“.

„Събитията във Варшава бяха обявени за посветени на началото на Втората световна война, а доведоха до класическа кампания за пренаписване на историята и дезинформация. И средствата за масова информация не можеха да направят нищо в общия контекст“, каза Захарова.

Събитията по случай 80-годишнината от избухването на Втората световна война се състояха в Полша на 1 септември. Руската делегация не беше поканена да участва в тях. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че всички мемориални събития във всяка страна по света, посветени на годишнините от Втората световна и Великата отечествена война, не може да се считат за завършени без участието на Русия. Говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова на свой ред нарече събитията в Полша най-ясният пример за пренаписване на историята.

Същото тя каза и преди дни по повод позицията на българското МВР за организираната от руското посолство в София изложба.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране