05.02.2019 | 22:52
Румен Петков: ГЕРБ надмина и най-голямата политическа простащина
България не трябва да допуска намеса във вътрешните работи на друга суверенна държава

Държавното управление надмина и най-голямата политическа простащина с това едно министерство и един Съвет по сигурността да се произнасят и да назначават временно изпълняващ длъжността „президент“. Такава оценка даде пред журналисти председателят на ПП АБВ Румен Петков на действията на МВнР и последващия акт на Съвета по сигурността към Министерски съвет по събитията около кризата във Венецуела.

„Международното право никого не е третирало една държава да признава президент, премиер, парламентарен избор на друга. За пръв път сега, група държави, в това число и нашата, допуснаха да пренаписват изборни резултати и да и назначават временно изпълняващ президент на друга суверенна държава. По този въпрос трябва да се търси конкретната позиция на ООН и да е ясно, че България не допуска намеса във вътрешните работи на друга суверенна държава“.

Припомняме, че по-рано от ГЕРБ заявиха, че българският президент е допуснал политически гаф в позицията си по Венецуела, тя ни лишавала от авторитет.

„ПГ на ГЕРБ подкрепя позицията на българското правителство и застава зад нея, защото това е една нормална позиция на една европейска страна, каквато е България“, заявиха от ГЕРБ.

На обратното мнение са от БСП, позицията им е за ненамеса във вътрешните работи на трета държава, прилагане на международното право и на върховенството на закона, поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела за намиране на мирен изход от тази ситуация.

Днес премиерът събра извънредно Съветът по сигурността при Министерския съвет. Съветът излезе с позиция, че България изрази подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо, като временно изпълняващ функциите на държавен глава, с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

Президентът пък призова вчера България да не подкрепя някои от държавите в ЕС. България да се въздържи от подкрепа на предложената общоевропейска позиция за Венецуела, призова президентът Румен Радев.

„Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие. В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение“, заявява Румен Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране