22.03.2020 | 16:26
Румен Радев: Законът за извънредното положение атакува свободомислещите
Президентът връща част от текстовете за преразглеждане и адекватни мерки и помощ за най-уязвимите

Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето на част от текстовете на закона за извънредното положение с мотива, че в него се атакуват последните остатъци от свободата на словото у нас и голяма част от мерките в него са неадекватни и ще останат да действат и след отминаването на кризата с коронавируса.

„Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги“, отбеляза Радев.

„Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. Според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение“, каза държавният глава в неделя.

„В момента в света и в България протичат две паралелни кризи – здравната от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките. Икономическата криза засега се пренебрегва и е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не само от заплати, а от подкрепа. Всички страни приемат спасителни пътеки за най-изпадналите в нужда, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и по-неотложни“, заяви Румен Радев.

Според него в момента правителството въвежда силно ограничителни и неубедителни мерки за борба с разпространение на вируса.

„Липсата на убедителни мерки ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и рискуваме последствията да са опустошителни. Правителството да предприеме мерки за най-пострадалите и засегналите“, каза още той.

По думите му срещу спекулата с дезинфектанти и защитни средства трябва да има безкомпромисни мерки, но те не трябва да водят до блокиране на стопанската дейност и да отлагат очакваното понижение на цената на природния газ и електроенергията и сезонното намаление на редица стоки.

Според Радев предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вноса на животоспасяващи продукти, чиято цена и на международните пазари се покачва.

„Споделям напълно убеждението, че в моменти на тежки изпитания Въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време“, възмути се Радев.

Законът обрасна с предложения, които нямат нищо общо с борбата с коронавируса, отбеляза още държавният глава.

„Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми отколкото решения. Днес е важна отговорността на всеки един – ограничаване на контакти, лична хигиена и обществена солидарност за опазване на българите“, допълни Радев.

Той каза, че разгърнатите мотиви за ветото ще бъдат обявени в най.-кратък срок и изрази надежда българските народни представители да ги вземат предвид, а българското правителство да побърза с мерки в защита на най-слабите и те да са конкретни и адекватни.

„Нека не забравим, че има бъдеще и след извънредното положение и от солидарността зависи какъв ще е утрешния ден на България“, завърши изявлението си Румен Радев.

Часове преди изявлението му от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) го призоваха да наложи частично вето върху параграфа за тавана върху цените на стоките и услугите и задължаването на всички стопански субекти да продават по средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране