14.12.2012 | 10:10
Руски мафиоти и българи източват здравната каса в Германия
Схемата действа в Дюселдорф, Дортмунд и Телтоу, източени са десетки милиони евро

Руска мафия и мними болни: това са основните съставки на една находчива схема за измами, източила милиони от германските здравноосигурителни каси. В аферата има и българска следа, съобщава германският вестник „Билд“.

„Часовникът му е Ролекс, на снимки обича да позира с красиви жени. Павел М. от Дюселдорф обича да демонстрира лукса, който може да си позволи. Той е ценител на дизайнерските дрехи, а когато приятелката му забременяла, й подарил „Порше Кайен“. Нищо лошо, по принцип, ако излаганото на показ богатство не беше придобито с измама“, пише таблоидът.  С помощта на лекари, мними болни и други съучастници Павел М. успял да „източи“ милиони от германските здравни каси. Схемата е проста: създал фирма за амбулантни социални услуги, която уж се грижела за възрастни и болни хора. В действителност обаче цялата дейност била само на хартия. На здравните каси се представяли за осребряване фиктивни сметки за извършени посещения по домовете и закупени медикаменти. Само чрез бременския филиал на фирмата, регистриран под името „Светлана“, са източени над 1 милион евро. Разследванията на „Билд“ сочат, че подобни „услуги“ са функционирали и в Дюселдорф, Дортмунд и Телтоу (в Бранденбург), където здравните каси са „ощипани“ с десетки милиони.

Механизмът на извършените измами е сложен: в него участвали и мними, и реални пациенти. Повечето от тях били по произход руснаци, както и самият Павел М. Той ги привличал към „каузата“, обещавайки им съответно заплащане. В схемата били посветени и лекари – някои от тях се съгласявали да вършат измамите срещу пари, а други, които отказвали, били склонявани чрез заплахи. Голяма част от изписаните медикаменти и назначените процедури изобщо не са стигали до нуждаещите се пациенти. Други пък са получавали само малка част от онова, което им се е полагало реално. Здравноосигурителната каса АОК в Бремен документирала едно дежурство на болногледачката Ирина, която за 4 работни часа успяла да извърши 15 посещения на пациенти, изминавайки общо 219 километра. „Дори и Дядо Коледа не развива такава скорост“, казва иронично един от следователите, занимаващи се със случая.

А къде отивали парите, отпуснати от здравните каси? Те преминавали от фирма във фирма, докато накрая „изчезвали“. Както разкриват журналистите от „Билд“ – 70 000 евро били преведени на друга фирма за социални грижи, също собственост на Павел М., 25 000 били предоставени на българска фирма за изготвянето на фирмения сайт, а друга фирма от България получила 175 000 евро за вписването на марката „Светлана“. За изготвянето на фирменото лого пък били платени 36 400 евро на фирма в Гибралтар, а още цяла поредица крупни суми били изхарчени за наеми.

Следователите предполагат, че зад всичките тези получатели се крият Павел М. и неговата мрежа. „Става дума за мафиотски структури. Хората са били подкупвани и сплашвани, затова на разпитите не смеят да кажат истината“, казва криминалистът Клаус-Дитер Мачке. Той е убеден, че групата около Павел М. е само върхът на айсберга. Вестник „Билд“ изнася и информацията, че бивш бизнес-партньор на Павел М. – Артур А., управлява социални служби в Лайпциг и Гисен. Подобни банди има из цяла Германия, като най-често те са от Русия, Полша, Афганистан или Турция.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране