11.02.2019 | 10:53
Руският агент Федотов е бил в България по време на отравянето на Гебрев
Не е вярно, че сме оставили случая настрани, заяви главният прокурор. Британските служби работят тясно с българските, увери посланик Хопкинс

Заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним Федотов е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след среща при министър-председателя Бойко Борисов с британския посланик Ема Хопкинс заради информацията за връзка с отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

„След възобновяването на разследването на случая „Гебрев“, с него са запознати всички британски и европейски служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички материали по делото и всички действия по разследването. Във Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и писма, които да осигурят легална основа за взаимодействие на българските и британските власти. Така че всякакви внушения за бездействия по разследването и за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани от прокуратурата, не отговарят на истината“, заяви Цацаров, цитиран от „Фокус“.

Той припомни, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая „Скрипал“.

„Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият, който е с псевдоним Сергей Федотов, обаче е влизал в България три пъти – със самолет на 5 февруари 2015 г. влиза излиза на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. влиза със самолет от „Летище Бургас“ и я напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през „Летище София“, като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия“, обясни Цацаров.

„Това са двете линии – едната е свързана с отравянето на Гербев и неговия син, и втората – свързана за конкретния руски гражданин, който е бил у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев. МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута му и са установени всички моменти от неговото пребиваване на българска територия. От самото начало – 11 октомври 2018 г., досега се извършват множество действия при пълна координация на българските и британските партньори“, заяви главният прокурор.

Българските и британските власти работят в сътрудничество по случая „Гебрев“, каза от своя страна Н. Пр. Ема Хопкинс.

„Днес проведохме една ползотворна среща с премиера, главния прокурор, вътрешния министър и главния секретар на МВР. Българските и британските служби работят в сътрудничество по случая „Гебрев“. И всички други партньорски европейски служби вземат под сериозно внимание всякаква предположения за намеса на руски служби в Европа“, заяви Хопкинс.

Тя посочи, че Великобритания работи в тясно сътрудничество с българските служби.

„Но в момента тече разследване и не можем да дадем данни по случая. Всички въпроси за националната сигурност на всички наши европейски партньори са от първостепенна важност за нас. И ще продължим това разследване и след „Брекзит“, каза още тя.

В срещата участват още шефът на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране