06.11.2018 | 0:01
Руснаците обръщат гръб на водката
През 1995 година средната консумация на твърд алкохол е 9 литра на човек, сега е паднала на обидните 3,25 литра

През последните години все повече руснаци се отдалечават от националната си напитка, насочвайки се към крафт бири и вина, пише Statista. И все пак водката остава огромна част от културата на страната – нещо, което има особено лоши последствия за мъжете в Русия.

Според най-скорошните данни на Световната здравна организация 30% от всички възрастни мъже са консумирали епизодично по-големи количества алкохол през последния месец. Прекалената консумация на алкохолни напитки сред мъжете води до средна продължителност на живота от едва 64 години, което е доста под данните за останалата част от Европа, показват данни на Световната здравна организация.

След разпадането на СССР консумацията на водка достига своя връх през 1995 г., като потреблението на чисти алкохолни напитки възлиза на близо 9 литра на глава от населението. Тази година консумацията на бира и вино на човек е достигнала съответно 1,54 и 0,91 литра чист алкохол. През 2016 г. консумацията на спиртни напитки на глава от населението е била 3,25 литра.

Междувременно нивата на изпитите бива и вино се радват на стабилен растеж и дори изпреварват водката.Тази промяна е свързана с много фактори. Нарастващите цени на алкохола и опитите за въвеждане на по-добра регулация със сигурност са повлияли, намалявайки пиенето като цяло. Крафт бирите също стават все по-популярни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране