26.11.2012 | 19:25
Съдружници на шефа на научния фонд с проекти за 770 000 лв.
Фирмата на Петко Симеонов "Омда" спечели проект за финансиране от фонда на стойност 160 000 лв.
Снимка: Фонд "Научни изследвания"
Ванина Стоянова

Съдружници на управителя на научния фонд Христо Петров са спечелили три проекта за държавно финансиране на обща стойност 770 000 лв. Петров има дялово участие в агенцията за недвижими имоти „Евроимоти“, регистрирана през 1997 г. със седалище в София, показва справка във фирмените регистри ДАКСИ и АПИС. Според информацията в тях негови съдружници са бившият депутат от НДСВ Борислав Цеков, Калин Цеков и бившият син активист Петко Симеонов. Справка в интернет показва, че „Евроимоти“ е активна агенция за недвижими имоти и има офис на столичния бул. „Витоша“ 15. От сайта на фирмата обаче не става ясно кои са собствениците й.

Фирмата на Петко Симеонов „Омда“ спечели проект за финансиране от фонда на стойност 160 000 лв. Темата на изследването е „Събиране, систематизиране и запазване на народната памет на документите, отнасящи се до спонтанната политическа, гражданска и икономическа активност в България през периода 1984-2001 г. и резултатите от нея“. Институтът за модерна политика, в който участва Борислав Цеков, заедно със Софийския университет ще получи 460 000 лв. за проекта „Гражданското общество срещу антиеврейската държавна политика в България в периода 1940-44 Г. Интердисциплинарно изследване на политико-правните и социокултурните модели на преследването и спасението“. Третият проект е на „Хидропрогруп“ ООД и ще изследва хидроенергийния потенциал и екологичното му използване при съществуващи съоръжения в средното и долното течение на Марица и притоците й. Сумата е 150 000 лв. Фирмите са регистрирани като занимаващи се с научноизследователска дейност и формално нарушение на изискванията към участниците няма.

Петров заяви, че „Евроимоти“ е закрита през 1998 г., но това не е отразено в нито един от фирмените регистри. „Аз водя богат обществен живот, с тези хора от 98-ма година не съм общувал поради това, че са ни са се разминали пътищата. Тази фирма никога не е развивала дейност, нито съм получавал пари, нито съм вземал дивиденти. Тя е заличена отдавна между другото, доколкото знам“, заяви управителят на фонда. Той добави, че при встъпването в длъжност е подал декларация за конфликт на интереси. Петров обясни, че управлява фонда, но не участва в класацията на проектите. Това, че тримата са спечелили проекти, се дължи на тяхната научна дейност, а не на мен, заключи Петров.

Скандалът с отпусканите пари от фонда се разрази миналата седмица след публикации в медиите, че значителна част от предвидените 14.8 млн. лв. са раздавани на фирми и фондации, близки до управата.

 

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране